A terroristák már a szomszédban vannak?

A román hatóságok nemkívánatosnak nyilvánítottak és őrizetbe vettek Kolozsváron egy terrorista kapcsolatokkal gyanúsított tunéziai állampolgárt.

hirdetés

Az Evenimentul Zilei napilap internetes oldalán közölt cikk szerint a harminc éves H. Mohamed Amine-t a Bukaresti Táblabíróság nyilvánította öt évre nemkívánatossá pénteken hozott ítéletében. A román terrorelhárító egységek még aznap őrizetbe vették Kolozsváron, és kiutasításáig egy aradi gyűjtőközpontba vitték.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) azt közölte szombaton, hogy a tunéziai fiatalember egy az Al Qaeda terrorszervezet ideológiáját valló szervezet eszméit és propagandaeszközeit terjesztette. A SRI úgy ítélte meg, hogy a férfi tevékenysége kockázatot és veszélyt jelentett Románia biztonságára nézve.

Az Evenimentul Zilei szerint H. Mohamed Amine nyolc éve költözött Kolozsvárra, ahol az orvosi egyetemre iratkozott be. Három év elvégzése után azonban abbahagyta tanulmányait, jelenleg nincsen munkahelye. Román nőt vett feleségül, akivel egy nyolchónapos gyermeke van.

Felesége szerint a férfi egyetlen bűne, hogy vallásos idézeteket tett fel az internetre. Az asszony azt is hozzátette, férjét beidézték a tárgyalásra, de nem volt pénze, hogy ügyvédet fogadjon, ezért nem utazott el Bukarestbe.