A többet fogyasztók jártak jól

Az MSZP szerint a rezsicsökkentéssel a többet fogyasztó háztartások jártak igazán jól.

hirdetés

Lukács Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: az áram árának csökkentése összesen 53 milliárd forint megtakarítást hozott, de ennek fele a legtöbbet fogyasztó 20 százalékot segíti, míg a legkevesebbet fogyasztó 40 százaléknyi népességnek a kedvezmény kevesebb mint 10 százaléka jutott.

Hozzátette: az MSZP több javaslatot is benyújtott a parlamentnek, hogy igazságosabb és fenntarthatóbb legyen a rezsicsökkentés, a kormányoldal azonban elzárkózott a sávos díjcsökkentés bevezetésétől.

Az MSZP – folytatta Lukács Zoltán – javaslatot tett arra is, hogy a Magyar Villamos Művek csökkentse az áram nagykereskedelmi árát, ma ugyanis 1 forint 60 fillérrel drágabban adja a lakossági szolgáltatóknak, mint amennyiért az áramtőzsdén beszerezhető. Ugyanakkor az MVM évi százmilliárd forintra tehető profitjának csak töredékét fizeti be az államháztartásba, míg a beszerzési ár mérséklése további 4-5 százalékos lakossági díjcsökkentést tenne lehetővé – közölte.

Lukács Zoltán azt is mondta: “Németh Szilárd hanyagsága miatt” június helyett csak július 1-jével csökkenhet tíz százalékkal a PB-gáz ára, miután a rezsicsökkentésért felelős fideszes politikus késve nyújtotta be törvényjavaslatához az általa támogatott módosító indítványok sorát, így az csak egy hónappal később léphet hatályba.