Átszervezik a kulturális rendszert

Megkezdte az önkormányzat soros közgyűlését csütörtökön reggel. A zárt ülésen tárgyalt, egy hitelszerződés módosításával kapcsolatos előterjesztést követően többek között döntenek a Tüke Busz Zrt. működtetéséről, a Zsolnay Örökségkezelőről, bölcsődei díjakról és pályázatokról.

hirdetés

A közgyűlés elején nyílt levet adott át Keresztes Lóránt (LMP) azoknak a pécsi parlamenti képviselőknek, akik nem támogatták az állambiztonsági múlt feltárását célzó LMP-s törvényjavaslatot. Arra kérik a pécsi fideszes országgyűlési képviselőket, hogy indokolják meg, miért nem támogatták az ügynökakták nyilvánosságát megteremtő törvényjavaslat megtárgyalását.

Napirend előtt Csizi Péter alpolgármester javaslatára levették a napirendről a pogányi reptér területének használatával kapcsolatos pontot, majd a zárt ülésen az egyik bankkal kötött hitelszerződés módosításáról tárgyaltak. Ennek folyományaként információink szerint kedvezőbb helyzetbe kerülhet Pécs, s a törlesztéseken a közvetkező években több százmillió forintot spórolhat. Minderről a későbbiekben részletesen beszámol lapunk.

Frissítve (10:34) – Bóbita: pályázat lesz

Döntöttek róla a képviselők, hogy a Bóbita Bábszínház igazgatójának szerződését meghosszabbítják, egyúttal pályázatot írnak ki a nonprofit kft-vé alakuló intézmény ügyvezetői posztjára.

Frissítve (10:49) – Átalakulnak a filharmonikusok

Nonprofit korlátolt felelősségű társasággá alakították a Pannon Filharmonikusok zenekart. Nagy Csaba alpolgármester azzal indokolta a döntést, hogy így hatékonyabbá váljon működése, biztosítsa a műhelymunkát és alkotó tevékenységet a társulat, illetve a hangversenyek előadásában közreműködők számára. Tóth Bertalan (MSZP) szerint nem kellően megalapozott a lépés, nincsenek a döntést megelőző számítások. Mint mondta, semmi sem bizonyítja, hogy a lépés miatt jobb, sikeresebb lesz a zenekar. Hoppál Péter, a kulturális bizottság fideszes elnöke elmondta, a zenekar vezetése részt vett a nonprofit kft-vé alakítás folyamatában. Ha ők ezt szeretnék, mondta, nem illendő megkérdőjelezni a folyamat szükségességét.

Frissítve (11:23) – Tüke Buszról folyik a vita

A pécsi közösségi közlekedés jövőjével kapcsolatos döntéseket tartalmazó előterjesztés tárgyalásakor Páva Zsolt elmondta: olyan fontos kérdésekben kell határozni, mint a dolgozók, a buszok, az ingatlanok sorsa. Mint ismert, áprilistól a Pécsi Közlekedési Zrt-től a Tüke Busz Zrt. veszi át pécsi közösségi közlekedést.

A részletekkel kapcsolatban önálló cikkben is foglalkoztunk korábban. KLIKK IDE!

Gyimesi Gábor (Jobbik) az iránt érdeklődött, mi módon valósulhat meg, hogy a Tettye Forrásház Zrt. telephelyén való székhelyhasználat áprilistól. Schmuck Roland (MSZP) azon félelmének adott hangot, hogy az adóhivatal akár fel si számolhatja a PK Zrt.-t annak adótartozása miatt, így pedig veszélybe kerülhetnek a buszok is. Keresztes Lóránt sérelmezte, hogy e fontos döntés idején miért nincs jelen a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója, Maruzs Erik, akit tavalyi kinevezése óta sem ismerhetett meg a testület.

Csizi Péter alpolgármester elmondta, a cél, hogy a közösségi közlekedés biztonsággal üzemeltethető legyen. Most nem ez a helyzet, mondta, hiszen a PK Zrt. képtelen folytatni a tevékenységét. Hozzátette: egy ilyen komoly átalakításnál felmerülhetnek jogos kérdések, ám nem szabad elfeledkezni arról, hogyan jutottunk el idáig. Ez, mondta, annak köszönhető, hogy az elmúlt városvezetés idején jogtalanul szervezték ki a város buszait külső cégbe. A kérdésekre válaszolva azonban elmondta: az első két hónapban Gungl János, a Pannon Volán volt vezérigazgatója vezeti a Tüke Busz Zrt-t. Az ingatlanokkal kapcsolatban azt mondta, minden a PK Zrt. tulajdonában álló vagyontárgyra ráteheti a kezét az adóhivatal, ezért biztonsági intézkedésként költöztetik a vezetést a Tettye Forrásház telephelyére. Ez ugyanakkor, mondta, az utazóközönséget nem érinti, hiszen a bérletpénztárak, forgalmi irodák a megszokott helyszíneken megmaradnak.

Frissítve (11:59)

Végül 18 igennel fogadták el az előterjesztést. A közgyűlés 10 perc szünetet tart.

Frissítve (13:51) – Átszervezik a kulturális rendszert

Döntött a testület a város kulturális intézményrendszerének átszervezéséről is. A határozat értelmében a Pécsi Kulturális Központ által eddig ellátott feladatokat – a Mecseki Kisvasút, a Kresz Park, a balatonfenyvesi ifjúsági táborok üzemeltetési és a Szivárvány Gyermekházhoz kötődő programszervezési feladatok kivételével – a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. végzi júniustól. Emellett egy speciális felkészültséggel rendelkező társaságot, a Pécsi Fesztiválszervező Nonprofit Kft.-ét hozták létre. A cégtől azt várják, hogy költséghatékonyan, a turisztikai vonzerőt növelve rendezze meg az egységes városi rendezvény naptárban meghatározott rendezvényeket önállóan
vagy társszervezőként.

A Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely által ellátott feladatok ellátásával, s a feladatellátáshoz kapcsolódó létesítmények kezelésével szintén a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-t bízták meg, ugyanis így a a galéria rugalmasabban tud működni, potenciáljait jobban ki tudja majd használni.

A foglalkoztatottak körében annyi változás lesz, hogy közszolgálati munkaviszonyuk megszűnik, s a Zsolnay Örökségkezelő alkalmazottaivá válnak. A Pécsi Kulturális Központ feladatainak csökkenése miatt szükségessé válik az adott feladatokat ellátó közalkalmazotti állomány 25,5 fővel való csökkentése. Egyúttal a Pécsi Kulturális Központ feladatcsökkenése és Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely megszűnése miatt az közalkalmazottak közül 37 fő kerül a
Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. alkalmazásába.

Staub Ernő, a kulturális referatúra vezetője elmondta, minden munkavállalót tovább foglalkoztatnak. Később a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. vezetése határozhatja meg, milyen munkaerőigénye van az átvett feladatokra.

Tóth Bertalan azt mondta, nem látni, hogy az átalakításoknak milyen gazdasági haszna lesz, illetve, hogy a intézmények működése pontosan miért lesz hatékonyabb az örökségkezelő égisze alatt. Vitatta, hogy valóban szükség van-e a fesztiválszervező kft-re; szerinte az örökségkezelő is alkalmas lenne e feladatra. Azt javasolta, hogy a közgyűlés tekintsen el a cég megalakításától.

Kóbor József szerint egyelőre nehezen átlátható az új rendszer. Mint mondta, a fesztiválszervező a tervezett háromfős állományával szerinte alvállalkozókkal tudja csak ellátni rendezvényszervezési feldatait. Azon félelmének adott hangot, hogy e társaság majd nem pécsi, elsősorban fővárosi cégeknek adja ki a feladatokat. Hozzátette: emiatt nem támogatják a társaság létrehozását.

Nagy Csaba kultúráért felelős alpolgármester azt mondta, elsődleges szempont volt az átalakításnál, hogy a párhuzamosságok megszűnjenek, egymást erősítsék a különböző rendezvényszervezők, így hatékonyabbá váljon a kulturális ipar Pécsen. Hozzátette: a fesztiválszervező cég létrejöttével egy profi csapatot hoznak létre, amely alkalmas új és Pécs hírét messzire vivő fesztiválok megrendezésére. Elmondta: nem az alvállalkozók alvállalkozói fognak rendezvényeket szervezni. Példaként elmondta, a sikeres adventi vásárban egyetlen külső cég vett részt, a maradék munkát az önkormányzat végezte el. A fesztiválok szervezése Nagy Csaba szerint nem a Zsolnay-negyed profiljába illik. Az ellenzék ez utóbbi cég létrehozásával nem értett egyet, így a Jobbik, az LMP és az MSZP képviselői is nemmel szavaztak, de ezzel együtt életre hívta a többség a kft-t. Az ellenzék felügyelő-bizotsági tagokat delegálhatott volna a cégbe, de ezzel a lehetőséggel sem kívánt élni.

Frissítve (15:56) – Korszerűsíti a város a Tüzér Utcai Idősek Otthonát

Száz százalékos támogatással, uniós pénzből, 180 millió forint értékben korszerűsítik a Tüzér Utcai Idősek Otthonát – döntött a közgyűlés.

Frissítve (16:20)

A testület kevésbé fajsúlyos napirendi pontok tárgyalásával folytatja munkáját. Többek között pályázatok benyújtásáról dönt a testület, megállapodásokat, szerződéseket módosít, ingatlanok haszonbérbe adásáról dönt. Tudósításunkat befejezzük.