A tuzlai kapcsolat: új könyv a polgármestertől

A boszniai Tuzla városának első embere, Jasmin Imamovic Pécs polgármesterével, Páva Zsolttal a városházán megtartott sajtótájékoztatón mutatta be új, magyar nyelvre lefordított Jegyezd le, kérlek című történelmi regényét. A két városvezető a kulturális kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta.

hirdetés

A tuzlai, jogász végzettségű polgármesternek nem kedden bemutatott regénye az első, amelyet magyarra fordítottak, hiszen a négy irodalmi kötettel és három jogi szakkönyvvel büszkélkedő írónak már magyarul olvasható az egykori Jugoszláviában felcserepedő bosnyák fiú történetét feldolgozó műve, a Pillanatimádó is.

A könyvbemutatón Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta: a középkori regényben a szerző Bosznia és Magyarország kapcsolatát is feldolgozza, s a műben Pécs városa, valamint Visegrád is szerepet kap. A könyv az Európa Kulturális Fővárosa-program logóját is viseli, hiszen az EKF-ben a különböző zenei, színházi események mellett irodalmi programok is helyet kaptak.

Jasmin Imamovic – aki annak idején az EKF-cím Pécsnek való odaítélése mellett lobbizott – megköszönte a fordító, Radics Viktória és a szerkesztők: Gyurok János és Ágoston Zoltán – munkáját, valamint a városvezetőnek azt, hogy lehetőséget adott a könyv megjelentetésére. A műről szólva elmondta: az 1333 és 1533 közötti időszakot öleli fel, s történelmi regényében a szerelmi szál is hangsúlyos. Dusán cár Bosznia elleni inváziójának bemutatása mellett Nápoly, Bizánc is megjelenik a könyvben – mondta.

A Pécsett egyetemet alapító Nagy Lajos király a bosnyákok történelmében jelentős szerepet töltött be, hiszen második felesége, Erzsébet srebreniki születésű volt. Bosznia ezen történelmi időszakáról írni nem lehetett Magyarország történelmének feldolgozása nélkül – mondta.

Szalay Tamás, a Pécs2010 Kft. művészeti igazgatója szerint az ilyen, s az ehhez hasonló együttműködések is hozzájárultak ahhoz, hogy a déli kulturális övezetben élők ma már talán közelebb is érzik magukat egymáshoz, mint korábban.

A tuzlai polgármester ehhez még hozzáfűzte: a kulturális kapcsolatok megerősíthetik a politikai együttműködéseket, Pécs évszázadok óta a tolerancia városa, hiszen az itt elő nemzetiségek megőrizhették kultúrájukat, nyelvüket, s mindent megtesz azért, hogy valóban Európa kulturális fővárosa legyen.

Páva Zsolt mindehhez még hozzáfűzte: a magyarok elfogadottsága a volt jugoszláv tagállamokban Horvátország mellett éppen Boszniában a legmagasabb, s ez tetten érhető az ottaniak vendégszeretetében is. Mint mondta, a kulturális kapcsolatok, a párbeszédek azonban elősegíthetik a politikai kérdések megoldását is.

Példaként említette, hogy a Boszniából érkezőknek vízumot kell igényelniük a hazánkba való belépéshez, míg azonban a boszniai szerb és horvát közösség tagjainak a kettős állampolgárság intézménye miatt ez nem jelent akadályt, addig a boszniai muszlimoknak igen. Ezen probléma éppen egy baráti beszélgetésük során jutott tudomására, amit jelzett is az Európai Parlamentben helyet foglaló Európai Néppárt magyar tagjainak, akik várhatóan megoldást találnak erre a kérdésre.