A városért tenni akaró civileket segítenek

Ötvenezer és háromszázezer forintos, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak azon civil szervezetek, amelyek nyolc kategóriában adhatnak be pályázatot a városhoz június elsejéig. Az önkormányzat „Légy Pécs jövője – (LéPJ) címet viselő civil pályázatán 15 millió forintot osztanak szét.

hirdetés

A pályázati kiírással egy időben rendezett sajtótájékoztatón Kővári János, a természeti és emberi erőforrás fejlesztési bizottság elnöke elmondta: azt szeretnék, hogy elsősorban gazdasági, társadalmi és ökológiai problémák megoldásában segítsenek a civilek. Éppen ezért mind a nyolc pályázati kategória az élhető és fenntartható városi környezet kialakításához nyújt lehetőséget.

A tájékoztatón megjelentek azok, a pécsi közéletben egy-egy szervezetből ismert, civil kurátorok is, akik meghatározták a kiírás feltételeit, s a kategóriákat.

Ez utóbbiak egyike a „Miénk itt a tér” címet viseli, s játszótér közösségi felújítására, állapotának javítására, élhetőbbé tételére lehet pénzt szerezni keretein belül. E kategóriában azon civil szervezetek pályázhatnak, amelyek a helyi lakóközösséggel, a játszóteret használó családokkal való együttműködésben vállalják a játszóterek felújítását, karbantartását, rendszeres közösségi programok szervezését.

A „Legyen újra természetes!” című pályázati lehetőség egy elhanyagolt közterület állapotának közösségi javítására, élhetőbbé tételére szolgál. Ehhez kapcsolódóan a „Legyen a te kerted is!” címmel közösségi tereken kertek létrehozására is lehet pályázatokat beadni.

Mindezek mellett az iskolai, óvodai, intézményi környezet fásítására is lehet támogatást kapni a „Legyen a te udvarod is!” címet viselő lehetőség keretében.

Kitér a kiírás az energiahatékony megoldások preferálására is, ezért „Legyen rá energiád!” címmel iskolai, óvodai, intézményi környezetben megvalósítandó, a háztartásokat és a polgárokat energiatakarékosságra ösztönző programokat is támogatnak. Ugyanígy a „Légy válogatós!” alprogram a szelektív hulladékgyűjtés elindításához, bővítéséhez kapcsolódó projektek, programok, vetélkedők, szemléletformáló rendezvények szervezéséhez nyújtanak anyagi segítséget a pályázóknak.

„Élj velük együtt!” címmel a városi ember és a városban élő állatok harmonikus együttélését célzó ismeretterjesztő programok szervezésére lehet pénzt szerezni. Az önkormányzat ezzel a városi otthonokban állatot tartó és nem tartó lakosok egymással való kapcsolatának javítását szeretné elérni.

Az „Add tovább!” címmel futó kategóriában azon civil szervezetek pályázhatnak, amelyek projekttervükben a lakóterületi közösség belső erőforrásainak, önkéntes munkájának bevonásával közösségi programokat szerveznek.

A civileknek sietniük kell, mert június elsejéig adhatják csak postára igényüket, elképzeléseiket. A kiírás megtalálható az interneten pecsicivil.hu-n, a varoslako.pecs.hu, és a www.okovaros-okoregio.hu címeken.

Civil ötletnap is lesz

Május 17-én 15 órára a város össze is trombitálja a civil szervezetek, a pécsi cégek képviselőit, hogy közösen vitassák meg a meghirdetett pályázati kategóriákat, s kialakulhassanak konkrét együttműködések is. Jelentkezni 16-án déli 12 óráig lehet Knyihár Évánál a knyihareva@gmail.com címen, vagy a 20/2637-659-es mobilszámon.