A vártnál nagyobbat esett a magyar gazdaság

13,6 százalékkal zsugorodott a magyar gazdaság a második negyedévben, pedig a várakozások 10 százalékos visszaesés körül mozogtak. Még a 2009-es világgazdasági válság idején sem volt ekkora visszaesés – írja a hvg.

Mint írja a hvg a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva, Magyarország bruttó hazai terméke 2020 második negyedévében 13,6 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 13,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

hirdetés

A koronavírus miatt kialakult rendkívüli helyzet hatására a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése visszaesett, a szolgáltatások és az ipar pedig nagymértékben hozzájárultak a gazdasági teljesítmény alakulásához – olvasható a cikkben.

A kérdés nem az, volt-e recesszió, hanem hogy mekkora.

A hvg szerint a recesszió történelmi mértékű, a korábbi, 2009-es válság idején is csak 7-8 százalékos GDP-visszaeséseket lehetett látni, a várakozások most, a második negyedévben azonban 10 százalék körül mozogtak.

Az egész évre nézve igen változatosak az előrejelzések, mint írja a lap, a Pénzügyminisztérium 3 százalékos recesszióval számol, az Európai Bizottság 7 százalékos visszaeséssel, a JP Morgan elemzőcég 6,3 százalékos csökkenést vár, míg „az örökké optimista Matolcsy György elnökölte” jegybank 0,3 és 2 százalék közti növekedést kalkulál.

A jegybank egyébként a második negyedévre is csupán 7 százalékos visszaesést becsült, nem 10 százalékost, mint a Pénzügyminisztérium, és különösen nem 13,6 százalékos, mint ami a valóság lett – zárul a cikk.

További részletek ide kattintva olvashatók.

hirdetés

Hirdetés