Százak ünnepeltek Pécsett

A vereség is felemel, ezért dicsőséggel kell megemlékeznünk erre a napra – mondta ünnepi beszédében Bárdi László, Pécs díszpolgára, aki szerint új áldozatvállalásra is szükség van. A beszéden, a koszorúzáson és az egész napos programsorozaton több százan vettek részt Pécsett.

hirdetés

 

Nem közlekedtek a villamosok, sőt autót sem nagyon láttunk a pesti utcákon – kezdte beszédét Bárdi László, aki maga is átélte a forradalmi eseményeket – de azok a teherautók, amikkel közlekedtünk mégis bátorító volt. Mivel utasai felsegítettek, sőt beszélgettek is velem és lelkesek voltak. A lelkesedést pedig még a romok sem ölték ki a magyarokból. Erre a küzdeni akarásra is emlékeznünk kell – szólította fel a hallgatóságot a Kossuth téren Pécs díszpolgára.

Bárdi László szerint a mai ifjúságnak az ilyen ünnepeket, nem a történelem óra részeként kell megélniük, hanem úgy, mint a magyarok örökségét.

– Az örökség pedig nem más, mint örök érték. Akkor ugyanis megtanulták a fiatalok, hogy a zászló nem csak bot és vászon. Hanem a dicsőséget tükrözi a trikolór, ami a forradalom után, lyukasan és büszkén lobogott a pesti házak oldalán – mondta ünnepi beszédében.

A neves pécsi orientalista és kína-kutató beszédében hangsúlyozta, a magyaroknak most is meg kell mutatniuk, hogy képesek új áldozatvállalásra. Meg kell mutatniuk, hogy képesek dolgozni egyetértésben és hasonló lelkesedéssel, ahogy azt elődeink tették.

 

Tekintse meg az ünnepnapról készült fotóinkat a Galéria rovatban!