A zene tényleg gyógyít?

kep_22

hirdetés

Aki már próbálta milyen az, amikor az ember megnyitja magát egy csodás zenének és engedi, hogy hasson rá – irányítsa mozdulatait, vigye a kezébe fogott ecsetet, formázza ki agyagból a muzsika hatására születő alakot, vagy szabadon hagyja, hogy egy hangszer úgy szólaljon meg, ahogy az érzelmei, indulatai diktálják – az tudja, milyen fölszabadító hatása lehet ennek.

A Kerek Világ Alapítványhoz járó gyerekek sérültségükből fakadóan csak részben élhetik át ezeket az élményeket.

Sokuknak ez az egyetlen kommunikációs lehetőség, amivel közölni tudják azt, amit szavakkal elmondani soha nem lesznek képesek. Ezek a gyerekek tele vannak fájdalommal, frusztráltsággal, kudarccal, esetleg otthoni és társadalmi kirekesztettséggel, további életüket illetően pedig kérdésekkel, reménytelenséggel.
Közülük 49 súlyosan halmozottan sérült gyermek részesül a MOL által támogatott egyéni vagy csoportos művészetterápiás foglalkozásban.

Ezek az alkalmak komplex módon fejlesztik őket: sokuk összerendezetlen mozgását, finom motorikáját, egyensúlyérzékét javítja. Segíti őket, hogy társaikat észrevegyék, odafigyeljenek rájuk, szemkontaktust vegyenek föl azzal, aki beszél hozzájuk. Javítja a koncentrációjukat, szabadabb, improvizatívabb cselekvéseket ösztönöznek a szorongásos kényszerek helyett.

A nem-beszélő gyerekeknél a nonverbális kommunikáció új csatornái épülnek ki, így valamelyest képesekké válnak arra, hogy közöljék környezetüknek az érzéseiket, vágyaikat.

kep_21

Sokuknál a zene, a zene által inspirált mozgás vagy képalkotás az egyetlen nyelv, amivel belső történéseikből valamit is közölni tudnak. Így kerülhet felszínre az a sok egymásra rakódó jó és rossz emlék, amik kimondatlanul maradnak bennük.

Mi, akiknek megadatott, hogy láthassuk a „gyerekeink” mozgásán, csillogó szemein a muzsika átváltoztató erejét, őszintén mondhatjuk, hogy a zene gyógyító hatással van arra, aki hagyja, hogy gyógyítsa.