Abszolút győztes az olimpián a pécsi fizikus

Olimpiát nyert egy magyar fizikus diák. Igaz, nem a londoni nyári játékokon, hanem az észtországi 43. diákolimpián lett abszolút győztes a pécsi Szabó Attila. A 17 éves fiú több mint négy éve foglalkozik ezzel a tudománnyal. Idén azonban 80 ország több mint 350 diákját utasította maga mögé a diákzseni.

hirdetés

A tizenegyedikes fiú három hónapot készült arra világversenyre, amit pár hete meg is nyert. Attila négy másik magyar diákkal utazott Észtországba, a 43. Nemzetközi Fizika Diákolimpiára, hogy megmutassák mit tudnak. A magyarok mindegyike éremmel jött haza.

A magyar csapat, ami öt főből állt szép eredményeket ért el, én abszolút első lettem, tehát megnyertem a versenyt, hárman ezüstérmet szereztek, és egy bronzérmünk is lett – mondta el a Pécs Tv riporterének Szabó Attila.

Attila anyukája Szabó Róbertné nem lepődött meg fia teljesítményén. A 17 éves fiú jövőre fejezi be a középiskolát, de már most négy tantárgyból megvan az érettségije. Sőt, ha teheti még otthon is foglalkozik kicsit a fizikával.

Attila nemcsak fizikából, hanem matematikából is jeleskedik. Tavaly a közép-európai matematikai diákolimpiáról hozta el az aranyérmet. Ugyanakkor elmondása szerint sakkozni nem tud.

  • József Padukfa

    Hajrá, így tovább!