Adatbank a népvándorlásról

Ha mentálisan érettek vagyunk, mehetünk bárhova - jó pénzért

A SEEMIG-projekt a Dél-kelet Európai országok ki-és bevándorlási jelenségeit kutatja azzal a céllal, hogy megérthesse az egyes országokra jellemző migrációs és emigrációs jövőbeni folyamatokat és, hogy leírhassa azokat a mintákat, melyek a népvándorlás terén a múltban jellemzőek voltak a projektben résztvevő országokra. Az elért kutatási anyagokból a SEEMIG projekt létrehoz egy nemzetközi viszonylatban példaértékű, minden projekttag számára elérhető adatbankot.

hirdetés

A konkrét eredmények között fontos megemlíteni, hogy a SEEMIG projekt demográfiai, munkaerő-piaci és migrációs (főként oktatási migrációs) adatai nagyban elősegítették, hogy a “Pécs 2030” címmel folyamatban lévő városfejlesztési koncepciótervezés valóban tényeken alapuló legyen.

Június 2-án 13 órai kezdettel a Szociológia Tanszéken rendezett pécsi kerekasztal egyfajta fejlesztési koalíció kialakítására ad lehetőséget: a város minden olyan szereplője bekapcsolódik az adatstratégia kialakításába, aki adattal rendelkezik, adatot használ a munkájában, vagy más jellegű érdekeltsége van a migrációs, munkaerő piaci és helyi szolgáltatásokkal kapcsolatos adatbank létrehozásában és fenntartható működésében.

A kerekasztal beszélgetésen Tistyán László, a Fact intézet vezetője egy városi adatmonitoring rendszer felállítását szorgalmazta, mely egyaránt megkönnyítheti a városi stratégiai tervezés és az önkormányzati döntéshozók munkáját. Dr. Kovács Katalin a Természeti és emberi erőforrás referatúra vezetője kiemelte, hogy fontos lenne a városi adatrendszer finomhangolása, városrészi szintekre történő kibontása is. Girán János hangsúlyozta, a jelenlegi városvezetés az elmúlt öt évben egy szoros és harmonikus együttműködést alakított ki a Pécsi Tudományegyetemmel és a jövőben is nyitott az adatközlők és adatfeldolgozók közti kapcsolatok kialakításának előmozdítására.