Advent: készül a színház is

Különleges advent-nyitást tart a Pécsi Nemzeti Színház a Diótörővel és Egérkirállyal. A Diótörő bemutatóján közös gyertyagyújtással, fadíszítéssel és pezsgőzéssel veszi kezdetét az adventi időszak a Pécsi Nemzeti Színházban.

hirdetés

Minden idők legnépszerűbb meséjének balettváltozatát, Csajkovszkij klasszikusát mutatja be a Pécsi Balett november 30-án szombaton este a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán – tájékoztatta lapunkat a teátrum.

Diótörő

Az időzítés nem véletlen, hiszen Marika és a Diótörő herceg varázslatos karácsonyi meséje igazán ünnepivé varázsolja az adventi várakozás időszakát gyermekek és felnőttek számára egyaránt. A nagyszabású, impozáns díszletképet és pompásan színes jelmezeket felvonultató produkció bemutatásával végre Pécsnek és a régiónak is lesz egy hamisítatlan ünnepi Diótörője, melyet hosszú éveken át műsoron tart majd a színház karácsony környékén.

Az előadást követően Dr. Udvardy György megyés püspök gyújtja meg az első gyertyát az adventi koszorún, majd a teljes nézőközönséggel koccintanak és együtt ünnepelik advent kezdetét és a Diótörő első előadását a Pécsi Nemzeti Színházban.

Az előadást követő zártkörű fogadáson adják át a Pécsi Balett Társulati Díját, melyet az előző évadban nyújtott teljesítmény alapján a táncművészek titkos szavazással döntöttek el.

A Diótörő bemutatóján további különlegességek várnak a premier-közönségre. A gyerekek egy aranydióba rejtve fogadalmaikat, jó cselekedeteiket felakaszthatják a színházi karácsonyfára.

A színház jegypénztárában és az előcsarnokban a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesületének adomány-gyűjtő perselye várja az adakozó szándékú felnőtteket.

Aki advent időszakában pénzt dob a perselybe, kap egy karácsonyi égőt, mely az aranydiókhoz hasonlóan a fára kerül. A díszítés a teljes adventi időszakban folytatódik, így válik a fenyőfából karácsonyfa december 24-re.

Az adományokból összegyűlt pénzt a Pécsi Nemzeti Színház megduplázza azzal, hogy az összegből a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete féláron vásárolhat majd színházjegyeket a rászorulók számára. A jegyeket a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete juttatja el a családoknak.