Akadálymentes buszt használ az egyetem

akadalymentes_mikrobusz_2

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) új, akadálymentes mikrobuszt adott át a fogyatékossággal élő hallgatói számára szerdán. A speciális jármű akár a súlyosan mozgássérült tanulóknak is segítséget tud nyújtani az egyetemi kurzusok látogatásában. A Pécsi Tudományegyetemen több mint 300 speciális képzési igényű hallgató tanul.

Bódis József, az egyetem rektora a szerdai eseményen elmondta: „A Pécsi Tudományegyetem társadalmi felelősségvállalásának fontos részét képezi a fogyatékossággal élő hallgatói esélyegyenlőségének javítása. Az egyetem ezért 2005 óta, elsőként a hazai felsőoktatási intézmények között, támogató szolgálatot működtet, ahol képzett szociális szakemberek segítik a hallgatók mindennapi életvitelét. A PTE fontosnak tartja, hogy a speciális képzési igényű hallgatói minél teljesebb értékű életet élhessenek, ezért lehetőségeihez mérten nemcsak a tanulmányokban, hanem az élet más területein is igyekszik segítséget nyújtani az érintett egyetemistáknak” – hangsúlyozta a rektor.

akadálymentes mikrobusz3

Többek között ezen tevékenységek eredményeként is jelenleg „Magyarország első egyetemén” a legmagasabb a fogyatékossággal élő hallgatók száma a hazai felsőoktatásban: több mint 300 speciális képzési igényű diák tanul a Pécsi Tudományegyetemen.

A szerdai sajtóbemutatón részletesen ismertették az új jármű képességeit. Az utasok biztonságát mindenhol 3 pontos biztonsági öv védi. Bluetooth-os kihangosító rendszer szolgálja a vezető kényelmét, egyúttal az utasok biztonságát. A mikrobuszt 1,9 literes dízel motor hajtja, ami erős, dinamikus, mégis takarékos. A dupla klímának köszönhetően a nyári meleg is elviselhető, amit szintén segítenek a színezett üvegek, így a hallgatókat nem érheti erős napsugárzás. Télen a hátsó kiegészítő fűtés segítségével gyorsabban befűthető az autó. A kényelmes be- és kiszállást mindkét oldali tolóajtó teszi lehetővé.

A gépkocsivezetőn kívül akár további hat személyt lehet szállítani, akik közül egy fő kerekesszékkel is utazhat. A kerekesszékes hallgató be és kiemelését egy elektromos emelő segíti, aminek teherbírása 300 kg. Ez lehetővé teszi akár elektromos kerekesszékkel közlekedők szállítását is. A kerekesszékes személyt utazás közben 4+3 pontos biztonsági öv védi.

A mikrobusz 6,8 millió forintba került, és a PTE a fogyatékossággal élő hallgatói után kapott emelt összegű normatívából vásárolta meg. Az egyetem egyre több speciális eszközzel segíti az érintett hallgatók tanulmányait, a legnagyobb igény azonban egyértelműen a szállításra van.