Akik zenében viszik Pécs hírét…

A városban talán minden, a fiatalabb korosztályhoz tartozó zenekedvelő ismeri a Punnany Massif néven „elhíresült” bandát. A hip-hop műfajban mozgó, a várost több számában is éltető zenekar nemrég egy Pécset igen jó színben feltüntető klippel ajándékozta meg a rajongókat. A frontembert, Felcser Mátét kérdeztük a részletekről.

hirdetés

– Nemrégiben jelent meg legújabb klipetek, amely szinte a városhoz írott ódaként is felfogható. Milyen fogadtatásban részesítette a láthatóan munkás darabot a közönség és a szakma?
– Meglepően gyakrabban emlegetik fel az Aktuál X-et (a szám címe – a szerk.), mint az előző videóinkat. A szakma javarészt a sokszínűségét és az operatőri teljesítményt díjazza, míg a pécsiek közül sokan gratuláltak a kliphez, olyanok is, akikre tényleg nem számítottunk volna. Nem szerettünk volna klisékkel teli filmet forgatni, a saját szemszögünkből látott város motivált bennünket. Célunk volt, hogy valamit visszaadjunk abból a sok mindenből, amit kaptunk Pécstől.

– Sok, a zenei életből ismerős arc – köztük Takáts Eszter, Lovasi András, Beck Zoli – szerepel a videóban. Milyen megfontolások alapján válogattátok össze a szereplőket és a helyszíneket?
– Igyekeztünk olyanokat megjeleníteni, akik sokat adtak hozzá városunk zenei színvonalának emeléséhez. A helyszíneket illetően, a jellegzetes pécsieken – például a Széchenyi tér, Tettye – kívül teljes mértékben a rendező Soltész Péter elképzelései valósultak meg.

– Pécsiségetek, a városra történő utalások több dalotokban is erőteljesen jelen van.
– Ez a jellegzetesség valahogy eggyé vált velünk. Sopronban például azzal konferáltam fel az Aktuál X-et, hogy ezt a számot azért adjuk elő, mert ez ad nekünk erőt és ez az, ami büszkeségben és épségben hazarepít minket, bárhol járunk éppen.

– Meglátásod szerint a hazai városokat tekintve hányadán állunk könnyűzenében; mi különbözteti meg a pécsi bandákat az ország más részén, vagy akár Pesten tevékenykedőktől?
– Úgy gondolom, vidéki város lévén elég nagy a gyakran foglalkoztatott fesztiválozó zenekarok aránya. A Lovasi Andrásék által teremtett alternatív rock úttörője volt a magyar zenei életnek. Ha csak a 30Y, vagy Takáts Eszter, vagy a HétköznaPICSAlódások neve hangzik el, látni kell: mindannyiuk sokat tett a magyar zenéért és sok tízezer ember személyes kedvence az országban. A különleges talán az, hogy általában nem az árral haladnak a pécsi produkciók. Ha valami kiemelkedik, akkor az a sajátossága miatt történik meg.

– Országos turnén vagytok túl. Hogyan fogadták a rajongók az új albumotok, a Sun Kick dalait, melyek voltak a legkedveltebbek?
– Mindenképpen az Élvezd című dal volt az, ami a legtöbb szerető szívre talált. A videómegosztó portálon 102 nap alatt egymillió fölé ment a nézettségszámláló. Az emberek szeretik az érzelmes hangvételű számainkat, így a Másfél hete is sokak kedvencévé vált. Összességében az új kislemezt legfőképpen az őszintesége és a pozitív hangvétele miatt kedvelik.

– Milyen tervekkel indultok neki 2012-nek? Elviszitek Pécs hírét esetleg külföldre is?
– Ember tervez, Isten végez. Tervben van egy Kodály Központos fellépés és még több városba is szeretnénk eljutni. Sokat dolgoztunk az idén, de nem szeretnénk ráülni az eredményekre. Mindenképpen elkezdjük az új nagylemezt készíteni. A fesztiválszezonra szeretnénk még inkább felkészülni és újabb videókkal megjelenni. Külföldi tervek vannak, de leginkább a környező országokban élő magyarokat keresnénk majd fel.

Fotók és az Aktuál X című klip a zenekar internetes oldalán: KLIKK IDE!