Alapjövedelem feltétel nélkül

Országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi Szili Katalin független országgyűlési képviselő, hogy a kormány vizsgálja meg, milyen következményekkel járna egy feltétel nélküli, születéstől halálig járó alapjövedelem bevezetése.

hirdetés

A volt házelnök, jelenleg a Szociális Unió elnöke a parlament honlapján elérhető előterjesztésében az alaptörvényre és az ország nemzetközi vállalásaira hivatkozva érvel javaslata mellett. Hangsúlyozza: az alkotmány egyebek mellett rögzíti, az állam arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson.

Szili Katalin szerint ennek eszköze lehetne a feltétel nélküli alapjövedelem, a kabinetnek ezért a jövő év elejéig meg kellene vizsgálnia a bevezetés költségvetési, társadalmi, gazdasági és szociális hatásait.

A politikus kiemeli, a feltétel nélküli alapjövedelem koncepciója az emberi méltóság garantálását, a létbizonytalanság felszámolását határozta meg célként. Ez a jövedelem minden állampolgárnak azonos összegben járna születésétől haláláig, mértéke pedig az állam mindenkori teljesítőképességétől függne és a “szerény életvitel” költségeit fedezné – fejti ki.

A Szociális Unió elnöke rámutat továbbá arra, hogy az új jövedelem kiváltaná a szociális segélyek, ellátások jelentős részét is, és alkalmas eszköz lenne a “megélhetési bűnözés” visszaszorítására. Szili Katalin szerint az újfajta jövedelem a fogyasztásra, azon keresztül pedig az egész gazdaságra élénkítően hathatna, emellett a biztonságérzet fokozásával a gyermekvállalási kedvet is növelhetné.

A volt házelnök a lehetséges kritikákról szólva megjegyzi: a feltétel nélküli jövedelem nem fedezné a korszerű fogyasztói igényeket, így vélhetően nem csökkentené a munkavállalási hajlandóságot.

 • Tóth Béla

  A piacgazdaság alapja a fogyasztás. Ha a fogyasztó zsebe üres, felesleges bármit is termelni, eladhatatlan, ergo nincs szükség munkaerőre.
  A kizsákmányoló piac (minimális költség, maximális profit) zsákutca, önnön farkába harapó kígyó.
  Vizsgáljuk sarkítva a kérdést: Már csak egy dúsgazdag cég termel meg mindent a világon, robotokkal. Az embereknek nincs pénzük, mert nincs munkájuk, hiszen mindent robotok készítenek. Kérdezem én: Miből vásároljanaknak és kinek gyártanak a robotok?
  Hát ezért kell pénzt tenni az fogyasztók zsebébe, hogy legalább életben maradjanak és legyenek alapszükségleteik.

 • Dözsölök

  36 év munkaviszony után 29.900 Ft, rehabilitálnak. Munkahelyemen mindig azért mentem oda, hogy dolgozzak, de sajnos nem az számított, hanem az, hogy ki kinek szponzoráltja. Míg én dolgoztam egy pénzért, és figyeltek, hogy dolgozom-e, addig mások túlóráztak, árultak ezt-azt kis plusz pénzért. Ebből aztán lett egy fizetés, egy túlórapénz, egy kis mellékes, plusz év végi pénzosztáskor kaptak mindig pénzt. Most is nekik van munkahelyük, mert ők akarnak dolgozni, én meg útba voltam, mert új dolgozni akaró kellett nekik, aki bulizni is eljár velük.
  Jön megint a választás, jönnek az ötletek, hogy hogyan lehet valakitől megszabadulni, sajnos vannak gátlástalan emberek, akik mindenre képesek azért, hogy az ő ismerősüknek jót tegyenek. Figyeljünk, hogy ilyen gátlástalanok ne tudjanak eltaposni bennünket!

 • Kosaras

  Talán ha visszatennék amit elvittek akkor lehetne beszélni erről. De legyünk észnél, egyre több az eltartott, és 80% felett a hiány…

 • Farkangyal

  A mai világban csak a kényszer az Úr!
  Ha rá van kényszerülve keres “jövedelmet” ha nincs akkor nem!

  Kínai idézet
  Amit erősítenek az gyengül, amit gyengítenek az megreősödik.