Alig van víz a tettyei forrásban

Egyre kevesebb a víz a tettyei aknában: novemberben ugyanis 0,7 milliméternyi eső esett csupán. Több mint száz éve nem volt ilyen kevés eső ősszel. Ismert az is, hogy tavaly nyáron éppen a hatalmas esőzések okoztak károkat a városban.

hirdetés

 

A 15. században Pécs tettyei részét Malomszegnek nevezték, az itt található gabonaőrlésre használt malmok miatt. Ma már a Tettye-patak aligha lenne képes meghajtani ilyen szerkezetet. Bár az Európa Kulturális Fővárosa program keretében új vízimalmot is építettek ide, mostani mederben alig csordogál a víz.

Ezzel szemben tavaly még a Tettye-forrást ölelő épület falából is ömlött a víz. Az itteni átemelőt pedig csúcsra kellett járatni, akkor Pécs ivóvízellátásának felét adta csak ez az egy forrás. Jelenleg mindössze 5 százaléknyi karsztvíz kerül a hálózatba.

A Tettye Forrásház Zrt. szerint nem kerülhet veszélybe a megyeszékhely ivóvízellátása. A mélyfúrású kutakkal rendelkező tortyogói vízbázisból  pótolni tudják a kiesett mennyiséget – mondta a Pécs TV híradójának Csöngei Adrienn, a cég komminukációs referense.

Száraz időnek többek között az az anticiklon az oka, ami az elmúlt hetekben a szmog kialakulásért is felelős volt.  A ciklon nem engedte hazánkba a csapadékhozó felhőket, így jelenleg is száraz és hideg idő uralja Magyarország időjárását majd’ egy hónapja.  A hét végétől azonban már várható némi javulás e tekintetben – mondta Lengyel László meteorológus.