Alkoholtilalom: eltűntek a tivornyázók

Szinte eltűntek az italozók az eddigi gócpontokról, így jelentősen csökkent a szabálysértések, bűnelkövetések száma is a város egyes, problémás részein. Mindez azok után történt meg, hogy november elsejétől betiltott az önkormányzat a kisboltoknak az éjszakai szeszesital-forgalmazást – jelentette be Páva Zsolt polgármester és Korontos Zoltán pécsi rendőrkapitány pénteken, sajtótájékoztatón.

hirdetés

Mint azt Páva Zsolt egy január 20-i, rögtönzött sajtótájékoztató keretében a pécsi városházán bejelentette, az új, novembertől hatályos tiltó rendelet pozitív hatással volt a köztéri szabálysértések és a bűncselekmények számának alakulására. A város belterületén ekkortól tiltották meg a kisboltoknak a szeszesitalok forgalmazását az este tíz órától hajnali hat óráig tartó időintervallumban.

A város azok után vezette be a tiltó jogszabályt, hogy sok bejelentés érkezett a városházára és a rendőrséghez az közterületi éjszakai italozásokkal kapcsolatban. A város több gócpontján megfigyelhető volt ugyanis, hogy az éjszakai órákban is nyitva tartó kisboltok környékén részegeskedők vertek tanyát, s a közterületen fogyasztották el a frissen megvett alkoholtartalmú italokat. A hangoskodás mellett sok esetben a tereket is bepiszkolták, s vandál cselekményeket is elkövettek.

Páva Zsolt azt mondta, a Korontos Zoltán ezredessel lefolytatott félórás egyeztetésen számára is kiderült az, amit a jogszabálytól várt a város: jól bevált a döntés, a közterületeken szinte teljesen megszűnt a dorbézolás, a vandalizmus; s mára az ezzel kapcsolatos lakossági bejelentések is gyakorlatilag megszűntek.

Korontos Zoltán lapunk kérdésére elmondta, a városban több olyan gócpontot is sikerült így megtisztítani, amelyek esetében napi rendszerességgel előfordultak korábban kihágások. Mind Uránváros, mind Kertváros, mind a belváros egyes területein megszűntek a problémás jelenségek, s a boltok is betartották a szesztartalmú italok értékesítésére vonatkozó tiltó rendelkezéseket.

Hozzátette: az adott területeken a járulékos cselekmények – mint a rongálás, szemetelés, emberi piszok elhelyezése – száma is szinte a nullára esett vissza.

Páva Zsolt lapunk azt firtató kérdésére, hogy a színesfémlopások visszaszorítása érdekében milyen intézkedések várhatóak, azt mondta: Korontos Zoltánnal megállapodtak, hogy éjjelente nagyobb erőket vet be a rendőrség, s a polgárőrök segítségére is nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni.