Állami pénzre vár a Kodály Központ

Mivel a hangversenyterem állami fenntartásba vétele rövid késedelmet szenved, a létesítmény zavartalan működtetéséhez a város nyújt segítséget a jelenlegi fenntartó Zsolnay Örökségkezelő Kft-nek.

hirdetés

Mint ismert, a város képviselői hosszú ideje kemény tárgyalásokat folytatnak a kormány illetékeseivel arról, hogy mi módon, s mikor történhet meg Kodály Központ részbeni vagy teljes állami fenntartásba vétele.

A jelenlegi fenntartó, a világörökségi helyszíneket és a kulturális negyedet is működtető Zsolnay Örökségkezelő Kft. úgy számolt, hogy ez már 2011 második félévében megvalósulhat, így üzleti tervét is ennek fényében alkotta meg. A társaság erre az évre 472 millió forint működési támogatást kapott; az összegben a Kodály Központ egész éves üzemeltetési költsége nem szerepelt.

Az utóbbi hónapokban a társaság belső átcsoportosításokkal biztosítani tudta a működést, ám mára nyilvánvalóvá vált, hogy az év utolsó két hónapjában szükség lesz a hangversenyterem fenntartásából eredő költségek előteremtésére.

A társaság ezért 45 millió forintot kért az önkormányzattól e célra. Egy, a csütörtöki közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint a pénzt február végéig használnák fel, hogy azt a jövő évre áthúzódó számlák kiegyenlítésére is fordíthassák.

A Kodály Központ állami fenntartásba vételéről a város és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium illetékeseivel többszöri egyeztetések történtek, melyek során 2011. augusztus végéig a szükséges éves állami támogatás mértékét is meghatározták. A remények szerint az év végére konkrét megállapodásban ölthetnek testet a város és az állam közötti egyeztetések.