Szülőszállás: megoldást keres a minisztérium

Hónapról hónapra teremti elő a működéséhez szükséges pénzt a Pécs-Normandia LIONS Club által fenntartott ingyenes pécsi szülőszállás. Az üzemeltetők azt szeretnék elérni, hogy az otthon stabil működtetéséhez az állam is járuljon hozzá.

hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, a Pécs-Normandia LIONS Club által már lassan két évtizede fenntartott ingyenes szülőszállást a közelmúltban bővítették ki. A szülőszállás célja, hogy a beteg gyerekeknek és hozzátartozóiknak a kezelések idején ingyenesen biztosítson otthont. A gyakran telt házzal működő Mártírok útjai intézmény éves fenntartása azonban négymillió forintot emészt fel, ezért a szervezet állami segítségre is számít.

Az ügyben a vezetők a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárát is meghívták az ősszel, hogy Latorcai Csaba személyesen ismerkedhessen meg a ház működésével, anyagi lehetőségeivel. Ő akkor úgy nyilatkozott, hogy olyan civil kezdeményezésről van szó, amelyet fel kell karolni, s fel kel tudni mutatni az egész társadalom számára. Ezért ígéretet tett rá, hogy a kormányzat megvizsgálja, mi módon részesülhetnek hasonló intézmények központi forrásból.

Az eltelt időszak alatt azonban a szervezet nem jutott állami forrásokhoz. Mint azt lapunknak dr. Szőke Gergely, a szervezet elnöke elmondta, továbbra is elsősorban a rendezvényeken biztosított felajánlásokból, pályázati forrásokból, az egy százalékokból befolyó bevételekből, kisebb részben, évi egy-kétszázezer forint erejéig pedig az önkormányzatok támogatásából működtetik az intézményt.

Mint mondta, bár a megszűnés veszélye nem fenyegeti a MentőÖv Szülőszállást, hónapról hónapra igyekeznek összeszedni a pénzt az ingyenes szolgáltatásokat nyújtó ház fenntartásához. Hozzátette: a helyettes államtitkár az ígéretek szerint március végéig választ ad arra a kérdésre, hogy az állam mi módon tudna hozzájárulni költségeikhez.

Latorcai Csaba levélben feltett kérdéseinkre válaszolva úgy nyilatkozott: konkrét és folyamatos támogatási lehetőségre a szülőszállás és egyéb hasonló intézmények kapcsán akkor van lehetőség, ha az illetékes szakminisztérium a költségvetés tervezése kapcsán tervezi az adott egyesület, illetve szolgáltatás támogatását.

Az ügy kapcsán Latorcai Csaba felkereste Szócska Miklós Egészségügyért Felelős államtitkárt, s tájékoztatta a Pécs-Normandia LIONS Club nehéz anyagi helyzetéről, egyben az intézkedését kérte. Szócska Miklós ígéretet tett rá, hogy érdemi megoldást fognak keresni a rendszerszintű probléma megoldására. Addig is, írta, a szervezet támogatását a Nemzeti Együttműködési Alapból lehívható források biztosíthatják.