Állatkert: elúszhat a 700 milliós forrás

Elúszhat a Pécsi Állatkert elköltöztetéséhez pályázaton nyert 732 millió forintos forrás, mivel a felhasználáshoz szükséges – ugyanekkora összegű – városi önrész október 21-ére megadott határidőig várhatóan már nem fog rendelkezésre állni.

hirdetés

Mint ismert, két éve született meg az elhatározás, hogy az állatkertet mostani három és fél hektáros telepéről a Mecsextrém szomszédságába, Árpádtetőre költöztetik, egy tizenöt hektáros területre.

A Pécsi Hírek még július elején számolt be arról, hogy az eredetileg tervezett költségekhez képest több százmillió forintos pluszkiadás merült fel az új helyszínen való megvalósítással kapcsolatban.

Ekkor derült ki ugyanis, hogy közel húsz különböző tételt (köztük utak, parkolók és a vízhálózat kialakítását) korábban nem számolták bele a tervekbe, így az eredetileg akkor 1,6 milliárdra becsült költségek ezek fényében 1,9-2,7 milliárdra nőttek.

Nagy Csaba alpolgármester a napokban a Pécs TV-nek nyilatkozva elmondta, a költözés a jelenlegi számítások szerint 2,4 milliárd forintba kerülne, ezért ezt a város három életveszélyes állapotban lévő, felújításra szoruló IMS-iskola problémájának megoldása mellett nem ezt tudja felvállalni.

Szatyor Miklós az állatkert ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, amennyiben október 21-ig nem áll rendelkezésre az önrész úgy a pályázaton nyert összeg elúszik. Így továbbra is bizonytalan a zoo sorsa és tovább szennyezi a város egyik vízbázisát. A Pécs TV információi szerint, azonban a költözésről nem mond le a város, újabb pályázati lehetőségek után néznek.