Zoo: Tüskésrét helyett más megoldás kell

Vagy új helyszínen vagy a jelenlegi modernizálásával lehet csak elképzelni a Pécsi Állatkert jövőjét; a korábban felmerült tüskésréti terület a vizsgálatok szerint nem megfelelő – tájékoztatta lapunkat Nagy Csaba alpolgármester.

hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, egy, a területet érintő uniós projekt magában hordozta a lehetőséget, hogy a belváros szomszédságában, a fejlesztés előtt álló Tüskésréten lenne megvalósítható az új állatkert az akvárium-terráriummal kiegészítve. Az erőmű melletti 400 hektáros területen rekreációs parkot alakítanának ki uniós pénzből, s ennek tervezésekor döntött úgy a városvezetés, hogy megvizsgálja, jó helye lenne-e itt a vadasparknak.

Mint azt Nagy Csaba alpolgármester lapunknak elmondta, az állatkert rendkívül költséges, s a több hátránnyal is járó Árpádtetőre való költöztetésének elvetése után határoztak arról, hogy megvizsgálják a tüskésréti helyszínt. Egy ősszel elfogadott közgyűlési döntésnek megfelelően tanulmány készült, mi módon, milyen költséggel lehetne áthelyezni a vadasparkot a belvárostól délre, s ez milyen lehetőségeket tartogatna az intézmény számára.

Az alpolgármester azt mondta: utánanéztek, hogy többek között milyen talajmechanikai körülmények jellemzik a területet, de nem hozott pozitív eredményeket a kutatás. A vizsgálatok szerint ugyan létre lehetne hozni az állatkertet a Tüskésréten, de az komoly többletköltséget eredményezne.

Nagy Csaba azt mondta, jelen pillanatban arról folyik a szakmai párbeszéd, hogy hol, hogyan, s mi módon lehet fenntartani az állatkertet. Azt azonban leszögezte: nem a legutóbb tervezett helyszín a jó megoldás. Hozzátette: most zajlanak a szakmai egyeztetések a háttérben, hogy milyen jövőt szán a város a vadasparknak, a terráriumnak.

A városvezetés mindenesetre a hosszú kutakodás, keresgélés után hónapokon belül szeretne végső megoldást találni; a pakliban benne van a korábban tervezett helyszín újbóli vizsgálata, és a jelenlegi Mecsek-oldali terület modernizálása is. Nagy Csaba hozzátette: a pályázati források jelenleg zajló felkutatása is befolyásolja, hogy miként alakul az állatkert jövője.