Állatkert: Tüskésrét, végállomás?

Egy uniós támogatási program segítségével könnyen lehet, hogy Tüskésréten találja meg végső helyét a költözésre váró pécsi állatkert és az akvárium-terrárium. Az erőmű melletti, rekultivációra váró, 400 hektáros területen rekreációs parkot alakítanának ki uniós pénzből.

hirdetés

Az állatkert további sorsa egy pénteki, a tüskésréti zagytározó és környékének rekultivációjáról is szóló rendezvényen került ismét terítékre. A Sufalnet4EU elnevezésű program keretében egyetlen magyarországi helyszínként hasznosítanák újra a belvárostól délre található, 400 hektáros Tüskésrét területét. Mint ismert, amíg az erőmű széntüzelésű blokkokkal állította elő a távhőt és a villamos energiát, a keletkező salakot és hamut ide hordták, s a rekultiváció teljes mértékben a mai napig nem történt meg.

Mint azt a programról annak koordinátora, a holland René Beijnen elmondta: elsősorban a felhagyott hulladéklerakók fenntartható újrahasznosítását tűzték ki célul, s Európa-szerte tucatnyi helyen indulnak átfogó munkálatok a következő években. A cél, hogy a felhagyott tárolókat ne csak rekultiválják, hanem új élettel, funkciókkal töltsék meg.

Ezért választották ki hazánkból Pécset és Tüskésrétet, hiszen itt egy megfelelő nagyságú, csak részben szennyezett, és a további céloknak minden tekintetben megfelelő terület áll rendelkezésre. A város tervei szerint az uniós források segítségével nálunk tóval, sétaútvonalakkal, padokkal, tűzrakó helyekkel rendelkező rekreációs parkot alakítanának ki itt a jövőben.

A városvezetés nemrégiben karolta fel az állatkert vezetőinek azon elképzelését is, amelyet a korábbi összetételű önkormányzatok elvetettek. E szerint e hatalmas parkban kaphatna helyet majdan a vadaspark és az akvárium-terrárium is. Így nemcsak kiegészülne az „ökopark”, hanem új, s folyamatos forgalmat generáló funkciót is kaphatna.

Szatyor Miklós állatkert-igazgató beszédében elmondta: az állatkertet ugyancsak uniós források felhasználásával költöztették volna Árpádtetőre, ám a jelentős – milliárdos nagyságrendet képviselő – önrész miatt le kellett mondani a beruházásról. Most, a meglévő terveket felhasználva, a Tüskésrét lehet a fejlesztés új helyszíne.

Szerinte, ha Pécs a jövőben is szeretne állatkertet és terráriumot üzemeltetni, csak a költözés nyújthat megoldást. Emlékeztetett rá: a kicsiny mecseki vadaspark korszerűtlenné vált, alkalmatlan nagyobb vendégforgalom színvonalas kiszolgálására, ráadásul környezetvédelmi engedélyt sem kaphat a jövőben. Az akvárium-terrárium szintén alkalmatlan helyszínen, a parkolási gondokkal küzdő belvárosban, egy tovább nem bővíthető, fejlesztésekre alkalmatlan középkori pincerendszerben kapott helyet.

Szatyor Miklós rámutatott: az árpádtetői helyszínnél jobb választás is lenne Tüskésrét, hiszen az önkormányzat saját telkén építkezhetne, a sík terület beépítése olcsóbb, bővíthető lenne a park, s a belváros közelében maradna az állatkert. A leendő beruházás energiafelhasználása minimális lenne: a melegvizet napkollektorokkal állítanák elő, s a vadasparkban keletkező szennyvíz gyökérzónás, biológiai tisztításából nyernének vizet.

Az eseményen megjelent az önkormányzat természeti és emberi erőforrás fejlesztési bizottságának elnöke, Kővári János is. Mint azt lapunknak az esemény szünetében elmondta: egy vízjogi engedély birtokában az erőmű nagy valószínűséggel jövőre tudja rekultiválni a területet, s lesz képes a tó bővítésére. Ez az alapja az újrahasznosításnak.

Ezzel egy időben alakítja ki a város a területtel kapcsolatos pontos elképzeléseit, 2013-ban pedig egy remélt pályázati siker után az érdemi beruházás is megindulhatna. A várható költségek ma még nem ismertek, de az EU korábban már több projektnek is biztosított tízmillió eurón felüli támogatást. Nagy valószínűséggel a pécsi mintaprogram finanszírozása is több milliárd forintot igényel majd.