Amerikai nagykövet: kiváló a kapcsolat

A magyar és az amerikai kormány között sok területen kiváló az együttműködés, miközben vannak kihívások, amelyeket együtt kell megoldaniuk – jelezte az Egyesült Államok új magyarországi nagykövete az MTI-nek adott interjújában, hangsúlyozva: ő személy szerint minden téren hozzá szeretne járulni az amerikai-magyar kapcsolatok elmélyítéséhez.

hirdetés

Colleen Bell – aki január 21-én adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek – elmondta: nagyon melegen fogadták Magyarországon, “nagyon megindítóak voltak a barátságról szóló üzenetek”. Azt mondta, hogy az elmúlt egy évben a tengerentúlon sokat tanult Magyarországról és a sokrétű kétoldalú kapcsolatokról, most viszont lehetősége van személyesen is találkozni a magyarokkal, és első kézből meghallgatni véleményüket.

Colleen Bell elmesélte, hogy rendkívül megtisztelőnek érezte, amikor Barack Obama elnök felkérte, hogy ő legyen az Egyesült Államok új budapesti nagykövete. Nemcsak azért, hogy nagykövet lehet, hanem hogy Magyarországon, “amelyet a családom már ismert és megszeretett”. Elmondta, hogy korábban már több ízben jártak Magyarországon, és “elámultunk a magyar kultúra gazdagságán, az ország szépségén és a magyar nép büszkeségén”. Azt mondta, izgatottan várták, hogy visszatérjenek és jobban megismerjék az országot.

Colleen Bell a korábbi helyettesének, André Goodfriendnek Budapestről történt hirtelen távozása kapcsán elmondta, hogy kiváló munkakapcsolatot alakított ki a követtanácsossal, nagyra értékeli azt a segítséget, amelyet felkészülése során nyújtott neki, valamint az elmúlt másfél évbeli budapesti működését.

“André kitűnő munkát végzett az amerikai politika megismertetésében és megmagyarázásában. Erőfeszítései Kerry külügyminiszter teljes támogatását élvezték” – jelentette ki, megjegyezve, hogy a diplomatának “sajnos családi okok miatt el kellett hagyni posztját”.

A nagykövet azt mondta, Magyarországnak a NATO és az EU tagjaként, valamint Ukrajnával szomszédos államként “nyilvánvalóan szerepet kell játszania Ukrajna támogatásában”. Hozzátette, “folytatni fogjuk az együttműködést a békés és tartós megoldás elérése érdekében”. Emlékeztetett arra, hogy nemrégen vendégül látta ukrán kollégáját, a budapesti ukrán nagykövetség ügyvivőjét, a NATO országok képviselővel együtt, és a találkozón a magyar kormány képviselője is jelen volt.

Colleen Bell az interjúban elmondta, hogy amerikai nagykövetként az a küldetése, hogy határozottan kiálljon az Egyesült Államok politikája és érdekei mellett, “hogy megmagyarázzam, kik vagyunk, miben és miért hiszünk”.

Leszögezte, hogy a közös értékek megszilárdítására fog törekedni. Ezek között sorolta a jogállamiság melletti megingathatatlan elkötelezettséget, a független demokratikus intézményeket, a fékek és ellensúlyok egészséges rendszerét, a szabad és tisztességes választásokat, továbbá az aktív civil társadalmat.

Azt mondta, keményen fog dolgozni azon is, hogy még jobban megerősítse a már jelenleg is nagyon szilárd amerikai-magyar védelmi és biztonsági együttműködést, “NATO-szövetségesek vagyunk, esküt tettünk, hogy megvédjük egymást”.

Nagyköveti feladatait említve kitért arra, hogy gazdasági vonalon a közeljövőben és hosszú távon egyaránt sok lehetőség nyílik a kétoldalú kereskedelem előmozdítására.

Kiemelte, hogy az átláthatóság és kiszámíthatóság rendkívül fontos az új piacokra lépő befektetők számára. Mint mondta, a törvényeket és jogszabályokat időnként meg kell változtatni, hozzá kell igazítani az új körülményekhez, de “az érintett felekkel történő egyeztetés fontos eleme ennek a folyamatnak, ennek hiányában a potenciális befektetők máshova mennek”.

Kitért arra is, hogy a magyar sajtóban volt némi félreértés a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségről (a TTIP-ről), de “a magyar kormány tudja, ahogy én is, hogy a magyar vállalatoknak és munkavállalóknak hatalmas előnyeik származnak majd ebből a partnerségből”. Azt mondta, a magyaroknak ugyanolyan hozzáférésük lesz az amerikai piacokhoz és befektetésekhez mint a nagyobb EU-országoknak, és kedvező befektetési környezet mellett Magyarországnak jó esélye van arra, hogy a TTIP-nek köszönhetően növekedni tudjon.