Amerikai oktatási központ a Pollackon

Az NVIDIA (USA) létrehozta az első magyarországi hivatalos CUDA oktatási központot a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karán.

hirdetés

Frédéric Magoulès, aki a Pécsi Tudományegyetem tiszteletbeli professzora és Iványi Péter a PTE PMMIK egyetemi tanára elnyerték a CUDA Oktatási Központ címet az NVIDIA-tól. Ez a CUDA Oktatási Központ az első, amelyet az NVIDIA Magyarországon alapít. Az NVIDIA cég világvezető a grafikus megjelenítések területén, illetve a grafikai processzor (GPU) feltalálója.

2011-ben a Pécsi Tudományegyetemen létrejött a szuperszámítógépes központ, és ettől az évtől kezdve különböző, nagy teljesítményű számításokkal foglalkozó projektek indultak el. Ez a CUDA Oktató Központ, mely 2014-ben jött létre és lehetővé teszi hallgatók és oktatók képzését ezen a modern informatikai területen, folytatja ezt a dinamikus fejlődést.

A CUDA Oktató Központ a Mérnök Informatikus MSc képzéshez kapcsolódik, és lehetővé teszi MSc-s hallgatók számára, hogy közvetlen gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek CUDA alapú rendszerek programozásában. A CUDA Oktató Központ szintén kapcsolódik a ,,High Performance Computations for Engineering’’ c. nyári iskolához, ahol így európai egyetemek hallgatói és oktatói számára is elérhetőek a CUDA alapú rendszerek. A CUDA Oktató Központ alkalmanként CUDA képzéseket tart a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatóinak, dolgozóinak és kutatóinak is.

Az NVIDIA cég eszközöket és könyveket is adományozott a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karnak. Az eszközök között találhatóak GeForce GTX 780-as grafikus videokártyák és NVIDIA Tesla K40 GPU kártya, mely 1.43 Tflops csúcsteljesítményre képes dupla precízió esetén 2880 CUDA core használatával.