Amerikai opera a Pannon Filharmonikusok évadzáróján

A filharmonikusok is meghajtják a fejüket az áldozatok előtt

Rufus Wainwright kortárs amerikai zeneszerző Prima Donna című operájának bemutatójával zárja a 2016/2017-es évadát a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) június 25-én a pécsi Kodály Központban – közölte az együttes az MTI-vel.

hirdetés

Az előadást Alföldi Róbert rendezésében mutatják be, a zenekart Vajda Gergely vezényli.

A darab az önmegvalósítás és az idő múlásának mindennapi harcát mutatja be egy egykor elismert művész szemszögéből, aki még egyszer megpróbál kilépni a feledésből a világot jelentő deszkákra.

Rufus Wainwright megtalálta az átjárást a komoly- és könnyűzene világa között, miközben mindkét területen hatalmas sikereket ért el – írta közleményében a zenekar. Olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint Bruno Mars, Adele és Amy Winehouse – tette hozzá a PFZ kiemelve, hogy a zeneszerzés mellett Rufus Wainwright tehetsége akkor is megmutatkozik, ha mikrofont vagy hangszert ragad. Egyszerre képes nagy létszámú szimfonikus zenekarokra és mindössze egy zongorára vagy gitárra komponálni műveit. Koncertjein gyakran mutat be újszerű megoldásokat. Ezek között említették, hogy 2006-ban, majd 2016-ban újra színpadra vitte Judy Garland 1961-es Carnegie Hallban adott koncertjét.

A Pannon Filharmonikusok a Prima Donna produkcióval első alkalommal indul az Armel Opera Festival budapesti versenyén.