Angliában a pécsi tanár

A tanárnő nyílt levélben írt lapunknak, amelyet az alábbiakban közlünk:

hirdetés

“Hétfő reggel kilenc óra, gyülekező az IPC (International Project Centre) piros ajtójával szemközti füves domboldalon, remélem nem tévedek el. 15 ország közel 110 hasonló izgalommal érkezett július első hétfőjének reggelén a Colleton Crescentre, az angliai Exeterben.

Nyolcadik éve tanítok angolt és már ötödik éve a pécsi Jókai Mór Általános Iskolában. Úgy éreztem a legnagyobb feladat, amivel a tanítási órák alatt meg kell birkóznom az, hogy a bátortalanabb, vagy gátlásosabb tanulóimat is szóra bírjam, még hozzá angol nyelven.

Vajon milyen új módszerrel tehetem mindezt, hiszen már mindent, ami eddig a tarsolyomban volt, felhasználtam, miközben a sokadik osztályom küzd ugyanazokkal a nyelvtani bonyolult szerkezetekkel, vagy az angol szavak furcsa kiejtésével. Ezért döntöttem úgy, hogy beadom pályázatomat a Tempus Alapítvány Comenius programjára, egy szakmai továbbképzésre. Alaposan átlapozva Comenius-Gruntvig katalógust mely több száz tanfolyamot kínált, gondosan ügyeltem arra, hogy diákjaim, iskolám és saját elvárásaimnak is a legmegfelelőbb kurzust válasszam.

A pályázatomban indokolnom kellett, miért esett a választásom az exeteri iskolára, és többek között azt is indokolni kellett, hogy milyen hatásai lesznek a továbbképzésnek saját tanítási módszereimre, diákjaim nyelvtanulási motiváltságára valamint közvetlen és szélesebb körben kollégáim érdeklődésre egy hasonló pályázat megírásához, illetve az általam megismert módszerek elsajátítására. A tanulás szellemi tevékenység, de jól sejtettem, hogy a legtöbb feltételezés ellenére, az igen is napos Anglia dél-nyugati csücskében fekvő Exeter városa a szabadidőben, biztosan lehetőséget kínál majd a tanultak feldolgozására és az új lendület begyűjtésére.

Július első két hetében mindez elkezdődött. Spanyol, cseh, lengyel és olasz kollégáimmal laktam egy kedves angol hölgynél. A családos elhelyezés számomra nem volt kétséges, hiszen nagyon kíváncsi voltam, hogyan telnek a hétköznapok a békés utcák, virágoskertes házikóiban. Az első napon meglepődve tapasztaltam, hogy 4 kollégámmal lakunk egy házban, de az első vacsora után rögtön éreztük, hogy bár 5 különböző országból érkeztünk, célunk mégis ugyanaz, így elválaszthatatlan társaság lettünk az óraközi teaszünetekben, a kirándulások és a délutáni beszélgetések alkalmával.

Az iskola piros ajtaja rögtön saját iskolámat jutatta eszembe és nagyon izgultam, vajon milyen csoportba kerülök. Hirtelen eszembe jutott, miért is választottam ezt a kurzust- tanítványaim ugyanezekkel az izgalmakkal érkeznek nap-mint nap a tanórákra.

Sophie, a fiatal tanárnő vidáman, kis humorral fűszerezve, lelkesen, nyugodtan, angol precizitással segített bennünket a beszédgyakolat órák során, hangsúlyt fekteve dalokra, mondókákra, képekre, sztorikra, érzelmek kifejezésére és humorra, valamint az elmaradhatatlan „eavesdroppingokra” avagy „hogy is mondják azt angolul hogy…” –hétköznapi beszélt nyelv kifejezéseire A második hét végére nem csak a fejem telt meg öteletekkel, hogy mit, és hogyan tudok még hatékonyabban felhasználni majd a tanításaim során, hanem bizony a bőröndöm is hasznos fénymásolható feladatlapokkal és a brit kultúrát bemutató könyvekkel. Most csak azt bánom, hogy mindezt a rengeteg ötletet még egy kicsit tartogatnom kell itthon és magamban, hiszen a szeptember elseje és az iskolakezdés még néhány hetet várat magára.

Dartmoor lápvidéke, az Exeteri katedrális szépsége, Tintagel rejtélye Artúr király legendájával, Dartmouth – a dél-nyugati riviérája, Jane Austen emléke Bathban és a sirályok folytonos sírása, mely minden pillantaban a tenger közelségére emlékeztettt feledtette a hosszú tanórákkal töltött napokat.

Köszönöm a Tempus Alapítványnak, a részvételi lehetőséget, az exeteri IPC-nek a szervezést, és köszönet a és kollégaimnak a támogatásért, hogy idén én is ott lehettem.

Molnár Eszter
angoltanár”

  • Gabrielle

    Radikális változás kell a nyelvoktatásban. Pl. óvódától fogva kéttannyelvűvé kellene tenni az ÖSSZES oktatási intézményt, beleértve a szakmunkásképzőket is. A magyarokon kívül a világon mindenhol legalább középszinten beszélik az angolt, ami nemcsak turistaként hasznos, de radikálisan emeli a lehetséges munkalehetőségek számát, és így az életminőséget is.

  • anyuka

    ,,,lehet bármilyen mesés,képes illusztrációkkal tarkítani az idegen nyelvet,,,de az miért van, hogy Romániában egy tizenkét éves gyerek angol nyelvtudása messzemenően jobb mint egy magyar gyereké…?kérdezhetnék még erről sok mindent módszertani szempontból is…de azt tudom, lemaradtunk,,,az órákon feldolgozott témákról meg nem is beszélve,,,