Nem mondják, hogy szedd a cuccod!

Elképesztő szoros küzdelemben, tegnap 51,9%-48,1% arányban a britek úgy döntöttek, elhagyják az Európai Uniót. Az összes uniós tagállam tartott ettől a döntéstől, nem véletlenül, a teljes gazdaságra óriási, egyelőre megjósolhatatlan hatással lehet a Brexit. Rengeteg baranyai él kint Angliában, közölük szólaltattunk meg néhányatk. 

hirdetés

Az előzetes felmérések ugyanakkor nem adtak túl nagy valószínűséget a Brexitnek, számos felmérés jósolta az EU-pártiak győzelmét.  A kilépés mellett érvelők kampányának egyik legfontosabb, többször hangoztatott pontja a bevándorlás, a bevándorláspolitika. Sajnos ennél a pontnál érintettek a leginkább az angliai magyar munkavállalók. Még bizonytalan a sorsuk.

A döntés hatására péntek reggel lemondott David Cameron brit miniszterelnök. Cameron nem támogatta a Brexitet, ám a kilépés megszavazásával úgy véli, a kilépési folyamatot már más elnöknek kell levezényelnie. Októberben veszi át hivatalát utódja. A kilépési tárgyalások akár két évig is eltarthatnak.

A lapunk által megkérdezett angliai magyarok hasonlóan vélekednek.

A pécsi Patkó-Horváth Emese egy angliai hotelben dolgozik séfként. Ő azt mondta, hogy  akinek van munkája és adót fizet, annak nem kell félnie.

– Halottam már én is, hogy majd munkavállalói engedélyt kell kérni, de szerintem azok lesznek bajban, akik nem dolgoznak, segélyen élnek. Akinek munkája van, annak biztosan nem mondják azt, hogy szedd a cuccod és menj haza.

anglia munka
Újra sziget lesz az ország

Vörös Anikó korábban Pécsváradon élt, ő hat éve él kint, most szakácsként dolgozik egy pubban.
Szerinte sem a magyarokkal van bajuk, hanem a segélyen élőkkel.

– Ha mindenkit hazaküldenének, üres lenne London. Nekünk nem kell félnünk, mert úgy vélem, hogy angolok nem akarnak olyan munkákat elvégezni, amit a legtöbb bevándorló elvállal. Egyáltalán nem egyszerű kérdés, hiszen például mi lenne az itt felvett hitelekkel? – mondta Anikó, aki azt ugyanakkor el tudja képzelni, hogy későbbiekben nem mehetnek bevándorlók a szigetországba, vagy csak nehezen.

– Ha mennünk kell, akkor megyünk. De biztos, hogy nem Magyarországot céloznám meg, mert a gyerekeim érdeke azt kívánja, hogy jó életkörülmények között éljenek. Persze ennek is ára van, hiszen nem a saját hazánkban élünk, a honvágy ott van mindenkiben és álmodunk, hogy milyen jó lenne, ha…

A komlói Nyáguly Gergely 2002 óta él a szigetországban. Szerinte, az élet nem áll meg, ahogy más nem EU-s országokban – például  Svájcban – is vannak, lesznek magyarok, európaiak.

Úgy véli, nem változik meg a viszony a magyarokhoz, illetve az európaiakhoz.

– A szavazáskor sokan bele sem gondoltak abba, hogy a szomszéd, a barát, a kolléga esetleg érintve lesz a kérdésben, ez az egész valóban a gazdasági jobblét és a bevándorlók helyzetének saját kezelése érdekében robbant ki, de ez sokkal inkább az európán kívüliek felé irányul. Azaz, ez sem igaz így: nem népre, nemzetre, kontinensre, hanem a “mihasznák” ellen irányult – mondta. – Az angolok azt hangoztatták, amivel nem értenek egyet az uniós politikában, többek között a bevándorlók helyzetének kezelésével és amióta tart a “szíriai roham”, ezek a hangok felerősödtek.

Hozzátette: “kíváncsian várjuk, milyen személyes változások érintik majd az európaiakat, egy biztos, az unió már most nyilatkozott, hogy elsődleges célja a 2,9 millió EU-s állampolgár sorsának rendezése. Lehet, hogy újra vízum kell majd, de ez sosem gátolta meg a tisztességesen élők, dolgozók, tanulók életét”.