ÁNTSZ: allergiások figyelem

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) jelentése szerint az ismétlődő záporok, zivatarok valamelyest lassítják a parlagfű pollenkoncentráció emelkedését, a hétvégén ugyanakkor már többfelé elérheti a magas szintet – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szombaton az MTI-vel.

hirdetés

A kültéri allergén gombák koncentrációja is elérheti a magas szintet, míg a csalánfélék pollenkoncentrációja továbbra is a közepes-magas tartományban alakul.

Az OKI jelentése szerint lassan fokozódik az üröm, a libatopfélék és a kenderfélék pollenszórása is. Bár virágporuk még jellemzően alacsony mennyiségben fordul elő, helyenként elérhetik a közepes szintet is. A pázsitfüvek és az útifű pollenje várhatóan jellemzően csak alacsony mennyiségben lesz jelen a levegőben. Az intézet a parlagfű virágzása miatt csütörtökön figyelmeztetést adott ki az ország északkeleti részére, valamint a Kiskunság északi felére. Az előrejelzés alapján a parlagfű virágzásának csúcsa augusztus utolsó két hetében várható.