Apja portréjával menetelt Putyin

Saját apjának portréját tartva kezében haladt szombaton délután a Vörös téren Vlagyimir Putyin elnök, mintegy 250 ezer felvonuló élén a náci Németország felett az európai hadszíntéren aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából.

hirdetés

Ez a felvonulás az immár negyedik alkalommal megrendezett Halhatatlan Ezred menetének a keretében zajlik a győzelem napján. Kalinyingrádtól Vlagyivosztokig, akárcsak külföldön mintegy ezer lakott településen a menetelők szeretett apáik, nagyapáik, a frontharcosok nagy arcképeit viszik fejük felett a magasba emelve. Az orosz államfő apja is részt vett a nácik elleni harcokban. “Büszke vagyok apámra, itt tartom kezemben az arcképét” – mondta korábban az orosz televíziónak Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök apja, Vlagyimir Szpiridonovics Putyin először egy partizán osztagban harcolt, majd Leningrád (a mai Szentpétervár) későbbi blokádjának az áttörése szempontjából stratégiai jelentőségű hídfőállás védelmében vett részt. Ott egy gránátrobbanástól súlyosan megsebesült, egy társa mentette meg életét, neki köszönhetően került még idejében kórházba. Mint arról maga Putyin is beszámolt egyik cikkében, szerencsére nem kellett amputálni apja lábát, de egész életében hadirokkant maradt.

Az akkor két és félmillió lakosú Leningrád 900 napos blokádja egyébként 1944. január 27-én ért véget, de az éhínségnek és a harcoknak csaknem egymillió halálos áldozata volt.

Putyin emlékeztetett arra, hogy nincs olyan orosz család, amelyben ne lettek volna világháborús áldozatok. A Halhatatlan ezred saját honlapot is készített ebben a témában (moypolk.ru), amelyen bárki készíthet saját blogot, s abban elmesélheti saját rokonainak sorsát. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint naponta ezernyi újabb történetet töltenek fel a honlapra.