Ápolók képzését segíti a PTE a németeknél

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) közreműködésével indul szakápoló képzés ősztől a frankfurti klinikákon. Betlehem József, az egyetem egészségtudományi karának (ETK) dékánja arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ezzel kapcsolatos szerződést a PTE ETK és a klinikákat működtető Agaplesion Rt. képviselői a napokban írták alá. A német városban szeptembertől húsz ápoló kezdheti meg szakápolói tanulmányait, és négy szemeszter alatt tehet szert a sürgősségi betegellátásban a korábbinál mélyebb elméleti, gyakorlati ismeretekre, valamint az ezt igazoló oklevélre.

hirdetés

A PTE ETK oktatói a képzés kidolgozását és az elméleti oktatást vállalták, a klinikák feladatai közé a gyakorlati foglalkozások megszervezése és az infrastruktúra biztosítása tartozik.

Betlehem József utalt arra: a frankfurtiak a PTE részvételével korábban már ápoló alapszak (BSc) indítását is kezdeményezték, tekintettel arra, hogy az ahhoz hasonló németországi képzések eltérő tartalmúak. Az Európai Unióban is elfogadott oklevéllel rendelkező magyar BSc ápolók magas szintű elméleti és gyakorlati ismereteket szereznek, ezek birtokában képesek számos olyan, speciális szaktudást igénylő beavatkozást elvégezni, amelyek nem tartoznak a német ápolók feladatköréhez.

A dékán megjegyezte, hogy az alapszak indításához szükséges engedélyeket a közelmúltban megkapták, a német felsőoktatásban bekövetkezett változások miatt ez azonban még nem indult el, s időközben úgy tűnt, szakápolók iránt nagyobb igény mutatkozik, ezért inkább ezt helyezték előtérbe.

“A német felkérés a jó kapcsolatokon, a bizalmon, a közös kutatási tevékenységen túl azon színvonal elismerése, amelyet a pécsi egészségtudományi kar és az itt végzettek képviselnek” – hangsúlyozta Betlehem József. Rámutatott: a Pécsen diplomázó ápolók szaktudásáról az elmúlt években Németországban is meggyőződhettek, több szakdolgozót jelenleg is a frankfurti klinikák alkalmaznak.

A dékán úgy véli, a mostani német-magyar együttműködés ritka példája annak, hogy nemcsak jól képzett magyar munkaerőre, hanem jó magyar képzésre is lehet igény külföldön.