Ötmilliárdos aquapark épülhet Pécsett

Húszmillió euróból, azaz mintegy öt és félmilliárd forintból építene Pécsett aquaparkot egy németországi székhelyű cég, az SAB AG. A beruházás kapcsán nemsokára szándéknyilatkozatot ír alá Páva Zsolt polgármester és Wolfram Wäscher a társaság igazgatótanácsának elnöke.

hirdetés

Talán annyi füstbe ment terv és üres ígéret után valóban épülhet a városban egy valamirevaló élményfürdő. A beruházás jóváhagyásáról szóló szándéknyilatkozat aláírására kedden a városfejlesztési bizottság, majd csütörtökön a közgyűlés hatalmazhatja fel a polgármestert.

A városházát a német székhelyű SAB AG tavaly kereste meg azzal a szándékkal, hogy városunkban egy élményfürdő funkciókkal kiegészített aquapark létesítését és üzemeltetését tervezi. A projekt keretében megvalósuló létesítmény előzetesen becsült összköltsége 20 millió euróra, azaz közel öt és félmilliárd forintra tehető és körülbelül 80 új munkahely létrehozását jelentené.

A nyilatkozat megkötésével az önkormányzat jelenleg azt a szándékát fejezné ki, hogy az SAB AG-vel a pályázati források elérhetőségének tisztázása érdekében együttműködik, a projekt megvalósulása érdekében a kiválasztott helyszínen az építési szabályzat megfelelő feltételeit megteremti, valamint elősegíti a szükséges terület megszerzését. Pénzbeli kötelezettségvállalást azonban nem jelent mindez Pécs számára.

Felmerült a lehetősége annak is, hogy a későbbiekben a kidolgozandó projektterv ismeretében egy közös cég megalapítására is sor kerülhet, amely a projekt előkészítését kivitelezését, és későbbi üzemeltetését is végezheti. Ez azonban egy olyan elvi lehetőség, amely a projekt-előkészítés későbbi stádiumában konkretizálódhat csak.

Csizi Péter alpolgármester lapunknak azt mondta, egy Pécs nagyságú városban szinte magától értetődik, hogy érdemes élményfürdőt nyitni. Minderre eddig az előző városvezetések nem megfelelő hozzáállása miatt sem kerülhetett sor, mondta, példaként megemlítve, hogy a Balokányfürdő területének eladása után sem valósult meg a tervezett létesítmény.

Aláhúzta: a mostani szándéknyilatkozat aláírása egy hosszú tárgyalási sorozat első lépése, így arról, hogy mikor valósulhat meg az élményfürdő, még igencsak korai beszélni. A másik fél szándékai mindenestre biztatóak a jövőre nézvést – tette hozzá Csizi Péter.