Árfolyamgát – Nincs ügyfélroham a bankoknál

Bár nőtt az érdeklődés az árfolyamgát iránt, egyelőre nincs ügyfélroham a bankokban; pénzintézetenként 20-50 igényt már befogadtak, és van ahol szerződést is kötöttek.

hirdetés

Az MTI által megkérdezett bankok válaszai alapján az Erste Bank  arra számít, hogy az ügyfelek több mint fele vesz majd részt a programban. Nincs ügyfélroham, de a fiókokban és a call centerben is megnőtt az érdeklődők száma. Bár még nincs pontos statisztika, de eddig körülbelül 2.000-en érdeklődtek és valamivel több mint 50-en adtak be kérelmet.

A Raiffeisen is arról számolt be, hogy folyamatos, de nem kiugróan erős az érdeklődés, minden ügyfélszolgálati csatornán. Nemcsak a közalkalmazottak, hanem a programra még nem jogosultak is érdeklődnek már. A kérelmek befogadása folyamatos, ám a szükséges dokumentumok beszerzése időigényes, és mivel a program nemrég indult, tömeges igénylés még nem volt. A banknál várhatóan a következő napokban kötik meg az első szerződéseket.

A CIB Banknál egyelőre csekély mértékű érdeklődést tapasztaltak. Az ügyfelek összességében tájékozottak a konstrukció feltételeiről, különösen igaz ez a közszférában dolgozókra, akik először élhetnek a lehetőséggel. Az ügyfelek többsége elsődlegesen az ügyintézés menetéről, valamint a törlesztőrészlet változásának mértékéről kért információt az elmúlt időszakban. A továbbiakban fokozatosan növekvő érdeklődést vár a bank, mivel a konstrukció szerint, minél előbb adja be az ügyfél igényét, annál előbb számíthat törlesztőrészlete csökkenésére.

A CIB24 telefonos ügyfélszolgálaton több mint 300-an, a fiókokban pedig mintegy ezren kértek tájékoztatást az árfolyamgátról és a bank ehhez kapcsolódó hiteltermékéről. A bank már több mint 30 kérelmet befogadott, amelyek kedvező elbírálása esetén elindulhat a szerződéskötés. Az elbíráláshoz és a szerződéskötéshez szükséges a beadott dokumentációk ellenőrzése és a módosított szerződés előkészítése, majd az új hitel-konstrukció technikai beállítása.

Az OTP Banknál sem volt eddig fennakadás, az összes betérő ügyfél kapott tájékoztatást, illetve zavartalanul folyt a kérelmek befogadása is. A jövőben is kiegyenlített forgalomra számít az OTP, ahol összesen körülbelül 130 ezer deviza alapú ingatlanhiteles ügyfél felel meg a gyűjtőszámlahitel feltételeinek.

Április 1-jétől a deviza alapú lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitellel rendelkező közszférában dolgozók, június 1-jétől a deviza alapú lakáscélú hitellel rendelkező, nem a közszférában dolgozó ügyfelek, szeptember 1-jétől pedig a deviza alapú szabad felhasználású jelzáloghitellel rendelkező, nem a közszférában dolgozó ügyfelek igényelhetik az konstrukciót.

Az ügyfelek 2012 végéig kezdeményezhetik az árfolyamgát igénybevételét a devizakölcsönt folyósító hitelintézetnél. Az árfolyamgát lehetőségét a lakóingatlanra kötött pénzügyi lízingszerződéssel rendelkezők is igénybe vehetik, ha a kontraktust tavaly december 15-e előtt kötötték.

Az árfolyamrögzítésre öt évig, de legfeljebb 2017 júniusáig lesz lehetőség. A törvény lehetőséget biztosít arra is, hogy három év elteltével az ügyfél kezdeményezze az árfolyamrögzítés megszüntetését.

A bankok svájci franknál 180 forintos, az eurónál 250 forintos, a japán jennél pedig 2,5 forintos árfolyamot alkalmaznak az árfolyamrögzítés ideje alatt.

A devizakölcsön havi törlesztőrészletének árfolyamgát feletti részéből a kamatrészt elengedik, a hiteladósnak csak a tőkerészt kell megfizetnie a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó szabályok szerint.