Ars Sacra Pécsett is

Mintegy húsz rendezvénnyel – köztük Szamosi Szabolcs orgonaművész és Ókovács Szilveszter operaénekes közös koncertjével és Vedres Csaba oratóriumának ősbemutatójával – kapcsolódik szeptember 15. és 25. között a Pécsi Egyházmegye az országos Ars Sacra fesztivál programjaihoz.

hirdetés

Pécsett két nappal az országos rendezvényt megelőzően, már csütörtökön kezdődnek a programok, mivel szeptember 17-én tartják a püspökség kiemelt eseményének szánt bátai Szent Vér zarándoklatot. A pécsi nyitónapon előadást tartanak a bátai Szent Vér tisztelete és a szent művészet kapcsolatáról a baranyai megyeszékhely Dóm kőtárában, ahol másnap Szabó Géza és Buzás Gergely könyvbemutatójára várják az érdeklődőket.

Szombaton a Nyitott templomok éjszakája keretében a máriagyűdi kegyhelyen templomismertető beszélgetést, dokumentumfilm-vetítést, gyertyás körmenetet, éjszakai orgonakoncertet is tartanak. A Siklóshoz tartozó Máriagyűd a Mária-tisztelet egyik legrégebbi magyarországi kegyhelye, több jelentős zarándokút csomópontja, végpontja.

A településről 1689-ben, majd 1706-ban is Mária-jelenéseket jeleztek, ezért két alkalommal is kegyszobor került oda, 1738-tól pedig tömeges zarándoklatok indultak el a kegytemplomhoz. A csodás gyógyulások miatt 1805-ben VII. Pius pápa Máriagyűdöt hivatalosan is kegyhellyé nyilvánította.

Szombat délelőtt a pécsi székesegyházban tartanak interaktív idegenvezetést, amelynek céljáról az egyházmegye azt írta: “a kereszténység üzenetét közvetlen módon, a templomon keresztül szeretnék bemutatni”. Kora este szintén a bazilika ad otthont a Pécsi Székesegyház Palestrina Kórusának lemezbemutató koncertjének, majd Kajtár Edvárd plébános tart tárlatvezetést.

Szeptember 21-én Szamosi Szabolcs orgonaművész és Ókovács Szilveszter operaénekes, a Magyar Állami Operaház főigazgatója ad közös koncertet a pécsi bazilikában. Ugyanott 23-án a püspöki kincstárban tartanak tárlatvezetést.

A székesegyház altemplomában szeptember 24-én a Híres Pannónia Régizenei Együttes hangversenyén Szent Gellértről, Szent Istvánról, Szent Imréről, Szent Lászlóról szóló, valamint a magyar Szent Koronához kapcsolódó énekeket mutat be.

Másnap, az Ars Sacra fesztivál egyházmegyei programjainak zárónapján a Kodály Központban a kortárs szakrális zenéről rendeznek kerekasztal-beszélgetést Kelemen Áron egyházzenész, karnagy, Kovács Szilárd zeneszerző, orgonaművész, valamint Szigeti István és Vedres Csaba zeneszerzők részvételével.

Aznap este tartják a koncertközpontban az UniCum Laude énekegyüttes koncertjét és Vedres Csaba Miserere című oratóriumának ősbemutatóját a Pannon Filharmonikusok közreműködésével.

Az immár tizedik alkalommal megrendezett kulturális rendezvénysorozat országos programjait pénteken Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek nyitja meg Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.