Ártana, ha az EU megbüntetné Nagy-Britanniát

Mindkét félnek ártana, ha az Európai Unió “megbüntetné” az Egyesült Királyságot a kilépés miatt, senkinek nem érdeke a “kemény Brexit”, azaz, hogy a szigetország a belső piacról is kivonuljon szabadkereskedelmi egyezmény nélkül – mondta a londoni polgármester kedden Brüsszelben.

hirdetés

Sadiq Khan arra sürgette Theresa May brit kormányfőt, hogy jó szándéka jeleként nyújtson “sziklaszilárd” biztosítékokat az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok jogainak garantálására. “Kölcsönösen hátrányos helyzet volna egy rossz Brexit-megállapodás, ártana Londonnak és az EU-nak egyaránt” – közölte Khan a Politico brüsszeli hírportál rendezvényén. Hozzátette: a londoni Cityből esetleg távozó pénzügyi cégek nem maradnának Európában, hanem New Yorkba, Szingapúrba vagy Hongkongba helyeznék át a székhelyüket.
– London sikere évszázadokon keresztül összefüggött azzal, hogy vonzotta magához az embereket, az ötleteket és a kereskedelmet – hangsúlyozta a volt emberi jogi ügyvéd, reményét fejezve ki, hogy a brit kormány felismeri majd a város “egyedi szükségleteit”, és lehetővé teszi egy rugalmas bevándorlási rendszer kialakítását.
A londoni lakosok többsége a távozás ellen foglalt állást az Egyesült Királyság uniós tagságáról kiírt tavalyi népszavazáson.
Szakértők szerint az EU-ban vannak olyan hangok, amelyek “büntető jellegű megállapodást” szorgalmaznak, abból a célból, hogy más országoknak “elmenjen a kedvük” a kilépéstől.