Árvízkészültség Baranyában

A mai napon kiadott kormányrendelet árvízi veszélyhelyzetet hirdetett ki a Duna mentén a nyugati határtól a fővárosig. A veszélyhelyzet területi kiterjedése tehát a folyó baranyai szakaszán fekvő településeket jelenleg még nem érinti.

hirdetés

Dr. Hargitai János, a Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnöke sajtóközleményében tájékoztatja a lakosságot, hogy a Duna magas vízállására tekintettel június 6-án 14 órára összehívta a Megyei Védelmi Bizottság rendkívüli ülését. Ezt megelőzően, holnap, június 5-én 11 órai kezdettel ülésezik a Mohácsi Helyi Védelmi Bizottság, amely illetékességi területén áttekinti a szükséges árvízvédelmi intézkedéseket.

Közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a Duna által legjobban veszélyeztetett település a folyó baranyai szakaszán Dunaszekcső. Itt, a község polgármesterének irányításával már a tegnapi napon megkezdődtek az intenzív árvízvédelmi munkák. A lakosság eddig hatezer homokzsákot töltött meg. Együttműködve a Mohácsi Helyi Védelmi Bizottság vezetőivel, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereivel kijelölték a védekezés vonalát, a védelmi szakaszokat, meghatározták az egyes védelmi szakaszok vezetőit és az ott dolgozó embereket. Megszervezték a homokszállítást.

Dunaszekcső lakosságán és a helyi közmunkásokon túl Somberek, Görcsönydoboka, Székelyszabar és Maráza községek a hét második felében 20 főt, a Baranya Megyei Munkaügyi Központja ugyancsak 20 főt, a NAV Dél-dunántúli Regionális Vám és Pénzügyőri Főigazgatósága 2 napra 9-9 főt biztosít a védekezéshez, a Mohácsi Vízirendőrség 9 fővel támogatja a munkálatokat.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Mohácsnál még nem ismeri pontosan a várható vízmagasságot, de az előrejelzések szerint, 950 cm környékén várható a Duna tetőzése. Ez Dunaszekcsőnél mintegy 10-15 cm-rel magasabb vízmagasságot jelenthet, így ott védekezni kell, mert a kompkikötőnél lévő vízmércén a partél 9 méteren van.

Hargitai János kiemelte, hogy legutóbb éppen három évvel ezelőtt Dunaszekcsőnél és Bár községeknél kellett minden idők harmadik legnagyobb árhullámának kialakulása miatt, 938 cmes vízmagasságnál árvízvédelmi munkákat végezni. Az öt védekezési nap során mintegy ötvenezer homokzsák, 750 tonna homok, több száz köbméter föld került felhasználásra, beszerzésük és szállításuk rendben zajlott. A védekezésben akkor naponta 120-140 fő helyi polgári védelmi erő, önkéntes közerő, más településekről érkezett közcélú dolgozó, vízirendőr, vám-és pénzügyőr, speciális mentő, számos egyetemista vett részt. .