ÁSZ: intézkednie kell Pécsnek

A megyei jogú városok utóbbi pár évben folytatott gazdálkodását vizsgálta az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A szervezet pénteken közreadott jelentése szerint továbbra is intézkedéseket kell tennie Pécsnek a pénzügyi egyensúly helyreállítása érdekében.

hirdetés

Az ÁSZ jelentéséből az derül ki, hogy Pécs az elmúlt néhány évben, főként beruházásai – s itt főként az előző városvezetés által elindított nagyberuházásait, valamint a kulturális főváros program létesítményeit kell érteni -, valamint a csökkenő bevételei miatt jutott nehéz anyagi helyzetbe. A többek között a beruházásokhoz felvett hitelek összege a vizsgált időszak végére, 2010 decemberére megközelítette a 38 milliárd forintot.

A jelentés szerint a pécsi önkormányzatnál a felhalmozási költségvetés egyenlege is folyamatosan negatív volt, amely 2007-2010 között összesen 19,1 milliárd Ft felhalmozási forráshiányt okozott. A pénzügyi egyensúly fenntartása külső forrás bevonásával volt csak biztosítható. A működési forráshiány finanszírozása kötvénykibocsátásból és folyószámlahitelből történt.

Az új városvezetés a kialakult pénzügyi helyzetének javítására bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedéseket tett. A jelentés példaként ingatlanok, eszközök bérbeadását, valamint az intézményátszervezéseket és feladatváltozásokat, az ezzel együtt járó jelentős létszámcsökkentéseket, és egyéb takarékossági intézkedéseket említett meg.

Jó hír, hogy a vizsgált időszak végére az intézkedések hatására 101 millió forint bevételi többletet, továbbá 993 millió forint kiadási megtakarítást mutattak ki. A szervezet megjegyzi: a korábbi ÁSZ ellenőrzés során a pénzügyi egyensúly javítására tett szabályszerűségi javaslatokat hasznosították.

Az ÁSZ ezzel együtt azt a megállapítást tette, hogy a helyhatóság gazdálkodását a pénzügyi kockázatok veszélyeztetik, a pénzügyi egyensúly gyors helyreállítása és hosszú távú fenntarthatósága pedig azonnali intézkedéseket igényel. Ezek között a szervezet azt javasolta a polgármesternek, hogy dolgoztasson ki olyan intézkedési tervet, amely tartalmazza a bevételnövelő lehetőségek feltárását, a folyamatban lévő és a tervezett beruházások, egyéb kiadási kötelezettségek teljes körű felülvizsgálatát, az adósságszolgálat szerkezetének áttekintését. Emellett tárja a közgyűlés elé félévente az önkormányzat és a tulajdonában álló cégek aktuális pénzügyi helyzetét.

A polgármesternek az ÁSZ szerint a polgármesternek figyelemmel kell követnie a minősített többségi tulajdonú gazdasági társaságok kötelezettségeinek alakulását, az Önkormányzat likviditására, pénzügyi-egyensúlyi helyzetére gyakorolt hatását.