Átadják a Krlezát a horvátoknak

Idén nyártól fenntartót vált a Szigeti úti Miroslav Krleza Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon – döntött nemrégiben a pécsi önkormányzat közgyűlése. Az iskola az Országos Horvát Önkormányzat kezelésében működig a következő tanévtől.

hirdetés

Még tavaly áprilisban, a közoktatási rendszer átszervezésekor utasította a pécsi közgyűlés a polgármestert, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat az Országos Horvát Önkormányzat vezetőivel a Szigeti úton működő Miroslav Krleza Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon fenntartásának átadásáról.

Mint ismert, az intézmény a nemzetiségi oktatásban a megyében meghatározó helyet foglal el, s azon kevés pécsi iskolák közé tartozik, amelyek általános iskolai beiskolázási mutatói emelkedtek az elmúlt időszakban. Évfolyamonként ugyan csak egy osztályt működtet, létszáma ugyanakkor öt év alatt 130-ról 187-re emelkedett. Az intézmény kihasználtsága is magas, kilencven százalékos, ráadásul hat megyéből, s két szomszédos országból is tanulnak itt diákok.

A tavalyi közgyűlési határozat meghozatala óta eltelt időszakban kiderült, hogy az átadás feltételeinek megfelel az intézmény, mert minden tanuló részt vesz nemzetiségi oktatásban. Emellett az iskola szülői szervezete, közalkalmazotti tanácsa, diákönkormányzata és a Pécsi Horvát Önkormányzat is egyetért a város szándékaival.

Győrvári Gábor Zoltán, az intézmény vezetője az iskola várható jövőjével kapcsolatban elmondta: a beiskolázások, a tanulók körülményeiben érdemi változás a jövőben sem várható. A vezető úgy gondolja, hogy a jövőben is stabil keretek között tudnak működni, s a fenntartás anyagi lehetőségei nem változnak, sőt, ha lehet, még pluszforrásokat is tudnak majd szerezni.

Az iskola vezetője elmondta azt is, hogy a jövőben tovább erősítenék horvát délszláv kapcsolataikat, s ahogy eddig, ezt követően is aktívan részt kívánnak venni Pécs testvérvárosi kapcsolataiban, azok kulturális értékekkel való feltöltésében. Az igazgató hozzátette még: az elmúlt években megannyi segítséget kaptak a pécsi önkormányzattól, ezért leszögezte: köszönettel tartoznak a városnak az eddigi erőfeszítésekért.

Korábbi hír, hogy két év múlva komoly következménye lesz annak, hogy a Széchenyi Gimnázium és Szakközépiskola és a Testnevelési Általános Iskola és Középiskola (TÁSI) egy intézményként működik. A tervek szerint emiatt a Széchenyi Király utcai épülete a 2014/2015-ös tanévtől kiüríthetővé válik, a gimnáziumi osztályokat pedig a jelenlegi TÁSI Radnóti utcai épületébe helyezhetik át. Ezáltal a Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskola feladatai kiegészülnek a közoktatási típusú sportiskolai feladattal. A működés eredményességéhez pedig segítséget nyújt a Pécsi Sport Nzrt.