Lázár Ervin: díjakat osztottak

Első díjat nem osztott ki a zsűri a Pécsi Nemzeti Színház és a Jelenkor irodalmi folyóirat Lázár Ervinről elnevezett mesedarab pályázatán, amelynek eredményhirdetését kedden tartották Pécsen. A második díjat Galuska László Pál és Jeney Zoltán, a harmadikat Dóka Péter és Gabnai Katalin megosztva kapta.

hirdetés

A Pécsi Nemzeti Színház az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy az öttagú szakmai zsűri döntése alapján a második díjat nyert alkotók 500-500 ezer, a harmadikak 250-250 ezer forint pénzjutalmat kapnak. Hozzátették: a napokban kezdődnek el azok a tárgyalások, melyek alapján eldől, hogy a teátrum melyik szerzővel állapodik meg darabja színpadra állításáról. Erre a tervek szerint már a 2012/2013-as évadban sor kerül.

Galuska László Pál irodalomtörténész, több gyermekdarab szerzője A Sivatag hercege című, keleti tárgyú mesével nevezett, melynek legfontosabb üzenete, hogy a világunkból nem tűnhetnek el a mesék. Jeney Zoltán francia szakos bölcsész, középiskolai tanár Rév Fülöp című alkotása az író regényének dramatizált változata. Egy lovagmesék világában élő kisfiúról szól, akinek meg kell szereznie a király gyógyulásához szükséges virágot.

Dóka Péter, a Móra Kiadó irodalmi szerkesztője A Sajtkirály című darabban Bandúr pótkirály történetét meséli el, aki cselvetéssel megszerzi a trónt Karcsi királytól, Sajtország legjobb sajtkészítőjétől. Gabnai Katalin drámatanár, kritikus, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa pedig a harminc évvel ezelőtt írt, de be nem mutatott Hazugzug című művében egy olyan országot mutat be, ahol mindenki hazudik, annyira, hogy a kutyák nyávognak, a macskák pedig ugatnak.

A színház Ágoston Zoltánt, a Jelenkor főszerkesztőjét, a bíráló bizottság tagját idézve azt írta: a felhívásra érkezett mintegy 150 alkotás jelzi, hogy a feladat megmozgatta a gyermekirodalommal foglalkozó profi és műkedvelő szerzők fantáziáját is.

A beérkezett darabok rendkívül változatosak, a prózaiak mellett a zenés műfaj is képviseltette magát, a szövegek jellege a musicaltől a magyar népmesei elemeket magában foglalókig igen sokszínű. Volt, aki Lázár Ervin szellemét próbálta megidézni, és olyan is, aki az ő szereplőit vitte újabb kalandokba.

A színház és a Jelenkor tavaly hirdette meg mesedarab pályázatát, hogy a teátrum teljesíthesse célkitűzését: értékteremtő előadások létrehozásával már az egészen fiatalokkal is megszerettesse a színházat. Az írókkal szemben elvárás, hogy a mesedarab ne csupán egyetlen korosztály számára készüljön, hanem családi előadásként is bemutatható legyen.

A pályázat azért kapta Lázár Ervin nevét, mert a neves író Pécsen töltötte fiatalkora fontos éveit, pályája kezdetének meghatározó szakaszát, amelyet nagymértékben alakított a Jelenkor szerkesztőjeként végzett munkája, az irodalmi műhely kisugárzása.

Fotó forrása: pnsz.hu