Átadták a Tüke-díjat

A Tüke Alapítvány jóvoltából immár tizennegyedik alkalommal ismertek el a pécsi polgárok ajánlásai alapján olyan pécsieket, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a város felemelkedése érdekében. Emellett idén – a tavalyihoz hasonlóan –  civil szervezet is oklevelet és emlékplakettet kapott. A kitüntetést Sólyom Katalin színművész vehette át. A civil szervezetek közül a Pécsi Jótékony Nőegylet korábbi és jelenlegi tagságának mondtak köszönetet.

hirdetés

Idén több mint 1400 szavazat érkezett a pécsiektől a Tüke-díj jelöltjeire, akik között volt grafikus, fotós, felszolgáló és festőművész is.

Sólyom Katalin: Én csak a dolgomat tettem

A pécsi polgárok szavazatai alapján és a kuratórium döntése nyomán kapott Tüke-díjat Sólyom Katalin színművész, aki 1964-ben az ELTE kémia-fizika szakán szerzett diplomát. Másodévesként alapító tagja volt az Universitas Együttesnek, majd 1968-ban Pécsre szerződött. Azóta él és dolgozik itt.

tüke díj, hl09
“Először megrendültem, mikor megtudtam Tüke-díjat kapok”

– Először megrendültem, majd egy napig féltem is, hogy Tüke-díjat kapok, mert ezt olyan nagy emberek kaphatják csak, akik közt nincs helyem – mondta a színművésznő, miután átvette a díjat. Sólyom Katalin hozzátette azt is, hogy az elmúlt évtizedek alatt, amit Pécsett tett, azért tette, mert ez volt a dolga. De mostantól már tudatosan is a pécsiekért teszi és hálás azoknak, akik rá szavaztak.

Sólyom Katalin megszakítás nélkül közel 50 éve tagja a Pécsi Nemzeti Színház társulatának. Személye a színházi hűség jelképe. Szerepeit – mintegy 136-ot – felsorolni is nehéz, de mégis ki kell emelni párat. Így a Csongor és Tünde Mirigyét, a Macskajáték Egérkéjét, a Hamlet Gertrudiszát – mely alakításáért Jászai-díjban részesült -, a Csirkefej c. Spiró-mű Vénasszonyát, a Feydeau-darabokban nyújtott alakításait, vagy éppen a Mágnás Miska nagymamáját, a Tartuffe-ben alakított szerepét.

Sólyom Katalin pályája során a pécsi irodalmi és művészeti élet aktív alakítójává vált. Színházi és film szerepeinek sora mellett különösen említésre érdemes a versek népszerűsítése. A versművészet megszerettetése, a költészet legjobb műveinek megismertetése mindig szívügye volt.
tüke díj, hl06
A Szélkiáltónak sikerült meglepnie a színművészt

Pécsi Jótékony Nőegylet: “A vár ereje nem a falakban, hanem a védők lelkében van”

A Tüke Alapítvány Kuratóriumának tagjai köszönetet mondtak a két évtizede működő Pécsi Jótékony Nőegyletnek, akik szegény sorsú gyereknek biztosítják a meleg étkezést a „Nincs ebédem” program keretében. Ebben nagy
figyelmet fordítanak a peremkerületeken élő gyerekek életkörülményeire. Az iskolákkal is egyeztetett programjaik a rászorultság elvére épülve, egyfajta védőhálót nyújtanak. Tevékenységük az elmúlt két évtizedben példamutatóan tanúsította a jó polgári mentalitás folyamatos kiteljesedését, a nehéz sorsú gyerekekért érzett felelősség eszményének terjesztését, ötvözve a jótékonyság elvével.

tüke díj, hl05
A díjat idén is Habsburg György a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke és Kerényi János a Tüke Alapítvány elnöke adták át

– Tizennégyen alakítottuk és ma sem vagyunk sokkal többen a nőegyletben, de a hatalmas tenni akarásunkkal sokaknak tudunk segíteni – mondta Kittkáné Bódi Katalin. Az egylet vezetője beszédének végén pedig egy idézettel búcsúzott, ami így szólt: “A vár ereje nem a falakban, hanem a védők lelkében van”.