Súlyos szívbetegeknek segít egy új pécsi labor

Új szívkatéteres laboratóriumot adtak át Pécsen. Az ország egyik legkorszerűbb ilyen jellegű eszközparkja többek között olyan betegek ellátására biztosít lehetőséget, akiknek szívműtéte a magas kockázat miatt korábban lehetetlen volt.

hirdetés

A pécsi Szívgyógyászati Klinika berendezéseit 1999-ben helyezték üzembe, így a vérkeringéssel kapcsolatos beavatkozásokhoz használt 14 éves készülékek mára jelentősen elhasználódtak, műszakilag elavultak. A csere halaszthatatlanná vált.

Az egészségügyi finanszírozás sajátosságából fakad, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak a működési költségeket finanszírozza, és az egészségügyi infrastruktúra megújítását szolgáló uniós pályázatok sem biztosítottak forrást erre a célra.

Az üzembe helyezett új eszköz az ország egyik legkorszerűbb eszközparkja. Az új labor azoknak segíthet, akiknek szívműtéte a magas kockázat miatt korábban lehetetlen volt. Ezzel egyrészt csökkenthető lesz a jelenleg hosszú előjegyzéssel működő várólista, másrészt a beavatkozások költségkímélő jellege miatt gazdaságosabban üzemeltethető.

Az új laborral éves szinten 4-5 ezer beteget tudnak majd kezelni.

  • Gál Béla

    ÉLETMENTŐ ÉS ÖRÖMTELI.