Átadták Pécs nemzetiségi díját

A legsikeresebb vidéki színház!

– Pécs nem csak a kultúra városa az együttműködés városa is, mert ez az a város, ahol évszázadok óta él együtt békében, egymás kultúráját erősítve 10 nemzetiség – hangsúlyozta Őri László alpolgármester annak kapcsán, hogy pénteken este a hagyományoknak megfelelően rendezték meg a Nemzetiségek Napját és az ahhoz kapcsolódó gálaműsort a Pécsi Nemzeti Színházban. Az est során átadták Pécs nemzetiségi díját is.

hirdetés

A város alpolgármestere hangsúlyozta, a baranyai megyeszékhelyen tíz nemzetiség él együtt évszázadok óta békében, egymás kultúráját erősítve. Azt mondta, Pécs a békés egymás mellett élésből országnak, a világnak is példát mutat.

– A Pécsett élő horvátok, németek, szerbek, vagy éppen ruszinok, ukránok, örmények, romák, lengyelek, görögök vagy bolgárok városi közösségünk megbecsült tagjai. Ezt mutatja, hogy kultúrájuk, hagyományaik ápolását, oktatási, turisztikai, kulturális beruházásaikat a magyar kormány és Pécs városa is mindig támogatja és támogatni fogja – hangsúlyozta az alpolgármester.

Emlékeztetett arra, hogy hazánkban hat év alatt nagyjából a 2,5-szeresére emelték azoknak a pályázati forrásoknak a keretét, amelyek a nemzetiségeknek az anyanyelv, a kultúra és a hit megőrzése érdekében tett erőfeszítéseit segítik. Jövőre például csaknem egymilliárd forintos pályázati forrás jut ilyen célokra.

Emellett, tette hozzá, az országgyűlésben húsz év mulasztását pótolva létrehozták a nemzetiségi szószólói rendszert, hogy a nemzetiségek tapasztalata, véleménye még inkább megjelenjen a közéletben.

Pénteken köszöntőjét követően az est során adta át Pécs alpolgármestere a város nemzetiségi díját.

A Faluhelyi Ferenc-díjat dr. Frank Gábor nyugalmazott történész, pedagógus, közoktatási vezető, intézményigazgató, a német nemzetiségi civil társadalom aktív szereplője vette át. Dr. Frank Gábor kutatói, oktató-nevelői, valamint oktatásszervezői és intézményvezetői tevékenysége mellett az első pécsi német nemzetiségi önkormányzat megalakulásától kezdve tagként, később elnökként jelentősen hozzájárult azokhoz a sikerekhez, amelyeket a pécsi németség az elmúlt évtizedekben elért.