Átadták a Szakképzési Díjakat

Átadták a Szakképzési Díj 2014 elismeréseket csütörtökön, Budapesten – közölte az MTI.

hirdetés

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és tagvállalatai által alapított, az idén második alkalommal átadott díj célja, hogy ösztönözze a magyarországi szakképzés fejlesztését.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a díj fővédnöke hangsúlyozta, a magyar kormány fejleszti a szakképzési rendszert, szeretnék elérni, hogy a vállalati szakképző helyek bővüljenek, jelenleg 8 ezer gazdálkodó szervezet vesz részt a duális képzésben, számukat 2018-ig 20 ezerre, a mostani 50 ezer tanulói szerződéssel rendelkező szakmunkástanulók számát pedig 70 ezerre bővítenék.

Dale A. Martin, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a pályázatra beadott színvonalas projektek tükrözik az elkötelezettséget a gyakorlatorientált szakképzés iránt.
Varga Mihály felidézte: a kormány 2010-ben célul határozta meg, hogy a szakképzés, a szakmák társadalmi rangját visszaállítja. Az elmúlt években a magyar kormány a szakképzés átalakításában eredményt ért el, megszületett az új szakképzési törvény, megújult a támogatási rendszere, ugyanakkor a hosszú távú eredményhez további lépésekre van szükség, a képzésnek alkalmazkodnia kell a gazdaság igényeihez – tette hozzá.
Gabriel A. Brennauer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető elnökségi tagja kiemelte, hisznek abban, hogy a kamara az elismeréssel hozzájárul a duális szakképzés erősítéséhez. Úgy vélte, hogy a nyersanyagban szegény országoknak az oktatásra, tudásra, a gyakorlatorientált elsődleges szakképzésre, a magas szintű felsőfokú képzésre, a folyamatos szakmai továbbképzésre kell figyelmet fordítaniuk.
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte, hogy a kamarák elkötelezettek a gyakorlatorientált szakképzés iránt, amely fejlesztési terület, és fontos az ebben részt vevő vállalatok megtalálása.
Klaus Riedel, Németország magyarországi követe az innováció fontosságára hívta fel a figyelmet, mint mondta, a kreatív és innovatív vállalatok előnnyel rendelkeznek a piacon, és szükségesek a jó szakemberek.

A Szakképzési Díj 2014 pályázatra 31 pályamű érkezett, közülük 16-ot jelöltek a díjra.
A motiváció kategóriában a Fejér megyei Kereskedelmi és Iparkamara projektje, “A jövőnket építjük – A kétkezi szakmák bemutatása és népszerűsítése” nyerte.
A kooperáció kategóriában a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter, valamint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara “ELEMÉR projekt-Elköteleződés-Együttműködés-Értékteremtés” pályázat kapta az elismerést.
Az innováció kategóriában a szentesi Legrand Zrt. “Vissza a jövőbe! Interaktív e-tanyag a villamos szakképzésben résztvevők számára” pályázatát díjazták.
A bíráló bizottság különdíját Pultman Miklós egyéni vállalkozó “Schifter Party – Szakmai továbbképzés ács tanulóknak és oktatóknak” projektje és az evopro Systems Engineering Kft. “Felelősséggel a minőségi mérnökképzésért” pályázata kapta.