Átalakul a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

A kormány átalakítja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rendszerét, újraszabályozza a foglalkoztatók ellenőrzését, támogatásának, minősítésének rendszerét – tájékoztatta a szociális államtitkárság szombaton az MTI-t.

hirdetés

Az államtitkárság közlése szerint az új akkreditációs és támogatási rendszer minden foglalkoztató számára egységes és egyszerűbb lesz.

Mint kifejtették, a legfontosabb cél, hogy segítsék az emberek nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatását, élethelyzetük javítását. Azok számára, akik nem vezethetők vissza a nyílt munkaerőpiacra, a tartós foglalkoztatást vezetik be, melynek célja “a munkavállaló egészségi állapotának, védett körülmények közötti, munkaviszonyban történő megőrzése és fejlesztése”.

A kormány a megváltozott munkaképességűek támogatására – ezek között a leghátrányosabb helyzetű csoportok munkaerő-piaci integrációjának elősegítésére, rehabilitációjára, a foglalkoztatás segítésére, valamint közszolgálatot ellátó intézmények akadálymentesítésére – a költségvetési forrásokon túl az Új Széchenyi Tervben 2012 és 2014 között csaknem 30 milliárd forintot biztosít – olvasható az államtitkárság közleményében.