Átalakulhat a Művészetek Háza

A Baranya Megyei Önkormányzat fenntartásában működő Művészetek és Irodalom Házát érinthetik leginkább az önkormányzat által szorgalmazott, az intézmények gazdaságosabb működését célzó intézkedésék. A megye a várossal tárgyal az intézmény működtetéséről, az esetleges közös fenntartásról.

hirdetés

A megyei önkormányzat alelnöke, Horváth Zoltán szerint az önkormányzat intézményeinek felülvizsgálatára kerül sor, az ésszerűbb, gazdaságosabb fenntartás érdekében át kell tekinteniük működésüket, ami érinti a Művészetek és Irodalom Házát is. Hozzátette: a Tudásközpont létrejötte új helyzetet teremtett, s a központban jelenleg hiányzik az a rendezvényszervező funkció, amely a Művészetek és Irodalom Háza profilját meghatározza.

Kiemelte: a ház bérleményéért évente közel 14 milliót fizetnek Pécsnek, s nem biztos, hogy jövőre ezt a kiadást megengedhetik maguknak. Megemlítette, a megyei vezetés már tárgyalt a várossal az intézmény sorsáról. Horváth szerint, mivel a Művészetek és Irodalom Háza a város központjában lévő intézmény, elsősorban a pécsieket szolgálja – de a megye áldoz több tízmilliót rá. Ezt a költséget azonban nem biztos, hogy vállalni tudják jövőre, véleménye szerint több lehetőség is adódhat arra, miképpen tud „beszállni a fenntartásba” a városi önkormányzat.

A közgyűlés december elején tárgyal a 2011-es költségvetés koncepciójáról, várhatóan akkorra már az állami normatívák összegével is tisztában lesznek – s ezt követően tudnak döntést hozni a kérdésről. Ha arra sor kerül, akkor az a jövő év elején történhet meg, hiszen a várossal zajló egyeztetések lefuttatása, az intézmények működésének áttekintése is időt igényel.

Hoppál Péter, a pécsi önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke szerint az intézmény működtetésébe a városi önkormányzat bevonását célzó elgondolás indokoltnak mondható, ám Pécs jelenlegi anyagi helyzete arra nem ad lehetőséget, hogy egy önálló intézmény teljes működtetését vállalja. Hozzátette: a felek közötti tárgyalások jelen fázisában arról van szó, hogy megkeressék: hogyan maradhatna fenn ez a szolgáltatás, miközben nem terheli meg a város kasszáját.

Egyébiránt a megyei múzeumi intézményrendszert is felülvizsgálják, amelyet elsősorban az elmúlt években jelentős mértékben megcsappant állami támogatás miatti kiesés indokol. A megyei önkormányzat központosított gazdasági rendszer felállítását is tervezi, amitől szintén olcsóbb és hatékonyabb intézményi működtetést várnak.