Átalakultak a hivatalok

Történelmi léptékű átalakulás zajlik ma a magyar állam- és önkormányzati igazgatásban. A cél az, hogy a kisebb területi államigazgatási egységek közelebb kerüljenek a polgárokhoz.

hirdetés

A Baranya Megyei Kormányhivatal közleményében kifejtette: ahhoz, hogy a polgárok érzékelhetően elégedettek legyenek az állam szolgáltatásaival, a hivatalos ügyek intézésének hatékonyságát is növelni kell. Ennek egyik kiemelkedő lépéseként a nemzeti együttműködés kormánya új, modernkori járási rendszert hívott életre.  Ez Baranya megyében tíz járási hivatal létrehozását jelentette Bóly, Komló, Mohács, Pécs, Pécsvárad, Sásd, Sellye, Siklós, Szentlőrinc és Szigetvár székhellyel.

Az átalakítás ezután a települési önkormányzati hivatalok átszervezésével folytatódott. Baranyában a 2012. év végén 102 hivatal (85 körjegyzőségi és 17 polgármesteri) működött, amely a napjainkra lényegében befejeződött folyamat eredményeként 60 hivatalra (56 közös önkormányzati és 4 polgármesteri), 58,8 százalékra csökkent.

A közlemény kitér arra, hogy törvényi rendelkezés alapján az önkormányzatok megszüntették a korábbi körjegyzőségeket, helyettük közös önkormányzati hivatalokat hoztak létre. Ilyeneket azoknak a településeknek kellett kialakítani, melyek lakosságszáma nem éri el a kétezer főt és nincs városi rangjuk. Legalább hét település társulása esetén a közös hivatalt létrehozó települések lélekszáma lehetett kétezer főnél kevesebb.

A közös hivatali települések vonatkozásában a siklósi járáshoz tartozó Kovácshidai és a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatalok 12-12 településsel a legnagyobbak, majd a Szentlőrinci 11, és ezt követi a komlói járásban lévő Egyházaskozári és a sellyei járásbéli Baksai Közös Önkormányzati Hivatal 10-10 településsel.

Kétezer fő összlakosságszám alatt, de 7 település részvételével tudott hivatalt alakítani a Tótszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal a szigetvári járásban. A nemzetiségi kedvezmény alapján (2000 fő alatti, de 1500 főt elérő összlakosságszám, 20 százalékot meghaladó nemzetiségi arány a népszámlálási adatokban), minisztériumi jóváhagyással alakított közös hivatalt a siklósi járásban Alsószentmárton és Siklósnagyfalu (cigány), a bólyi járásban Babarc, Liptód és Versend (német és cigány), valamint a sellyei járásban Felsőszentmárton, Drávakeresztúr és Drávasztára (horvát).