Átláthatóbb lesz a Huawei

Átláthatóbb lesz a Huawei és segít tisztázni azokat a vitatott kérdéseket, amelyek aggodalmat keltettek a célpiacain, Ausztráliának pedig korlátlan hozzáférést garantál összes szoftvere és felszerelése forráskódjához – jelentette be a cég szerdán a szigetországban.

hirdetés

A drasztikus lépésre azt követően került sor, hogy a kínai céget a Ausztrália korábban – nemzetbiztonsági veszélyekre hivatkozva – kizárta a 38 milliárd dolláros nemzeti szélessávú rendszerének kiépítési pályázatából.

A világ második legnagyobb telekommunikációs felszerelésgyártóját október elején az amerikai képviselőház titkosszolgálati állandó bizottsága nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította. A bizottság konkrét kémtevékenységre utaló bizonyítékot nem tudott felmutatni, de arra hivatkozott, hogy sérülékeny a felszerelések biztonsági védelme. A kongresszusi határozat nyilvánosságra hozatala után a cég heves kereszttűzbe került: Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Királyságban is vizsgálat indult ellene.

Az ausztrál kétségeket eloszlatandó a vállalat azt javasolta, hogy a szigetország állítson fel egy kiberkockázatokat vizsgáló központot, amelyet biztonsági ellenőrzésen átesett ausztrál nemzetiségű szakemberek irányítanának. Hasonló szervezetet állítottak fel már korábban az Egyesült Királyságban is, és a brit biztonsági ügynökök szintén hozzáférést kaptak a forráskódokhoz. A Huawei az Egyesült Államoknak is felajánlotta ezt a lehetőséget.

“A lehető legbiztonságosabb telekommunikációs környezet kiépítése csak közös, kormányzati és vállalati munkával lehetséges” – fogalmazott a vállalat szóvivője, hozzátéve: a Huawei az átláthatóság növelésén túl a kommunikáció javítására fog törekedni a jövőben.