Atomrobbantásra készül Észak-Korea?

Az Észak-Korea egyik legfontosabb nukleáris létesítményében megfigyelt fokozódó tevékenységről számolt be Dél-Korea, amely szerint a jelek újabb kísérleti atomrobbantás előkészítésére utalhatnak, írja az MTI.

hirdetés

“Hadseregünk jelentős aktivitást észlelt a Tungcsang-ri létesítmény területén és annak körzetében” – közölte kedden a dél-koreai nemzetvédelmi minisztérium egy szóvivője. A dél-koreai hadsereg szakértői úgy vélik, Észak-Korea meglepetésszerűen kísérleti atomrobbantást hajthat végre, vagy el akarja hitetni, hogy végrehajt egyet. A dél-koreai vezérkar elrendelte egy különleges csoport felállítását arra az esetre, ha Phenjan valóban végrehajtana egy föld alatti robbantást.

Barack Obama amerikai elnök pénteken kétnapos látogatásra Dél-Koreába érkezik ázsiai útja keretében. Az elmúlt napokban találgatások folytak arról, hogy a sztálinista Észak-Korea esetleg provokációt tervez a vizit miatt.

Phenjan márciusban újabb – negyedik – kísérleti atomrobbantást helyezett kilátásba egy dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlat miatt. A kommunista ország eddig háromszor hajtott végre nukleáris kísérletet: 2006-ban, 2009-ben, valamint 2013-ban. Az ENSZ mindannyiszor szankciókkal sújtotta Észak-Koreát.