Atomtemető és korrupció ellen tüntetnek Pécsen

Civilek és zömében baloldali, liberális ellenzéki pártok tüntetnek vasárnap országszerte és Pécsen is a korrupció minden válfaja ellen. A vasárnap 16 órakor kezdődő megmozdulás pécsi állomásán, a Kossuth téren emellett a Boda térségébe tervezett, jelen állás szerint fél évszázad múlva megnyíló atomhulladék-tároló miatt is felszólalnak.

hirdetés

A rendezvényt az Ellenállás Szigete nevű formáció szervezi, de annak előkészítésében és lebonyolításában Pécsen részt vesz a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Bokros Lajos nevével fémjelzett MOMA, az Együtt, a Magyarországi Munkáspárt 2006, a 4K! és a Magyar Szakszervezeti Szövetség is.

Tüntetés3

Mint azt Kunszt Márta az eseményt felvezető pécsi sajtótájékoztatón szerdán elmondta, eljött az idő, amikor a civilek nem kerülhetik el, hogy a demokratikus ellenzéket is meghívják rendezvényükre, hogy közösen lépjenek fel a korrupció ellen.

Berkecz Balázs, az Együtt helyi vezetője azt mondta, a tüntetés jó alkalom lesz arra is, hogy az emberek tudjanak a Boda környékére tervezett atomtemetőről, s a későbbiekben követelhessék az ezzel kapcsolatos tájékoztatást.

Atom miatt is felszólalnak Berkeczék
Atom miatt is felszólalnak Berkeczék

Tukora Gábor, a MOMA részéről arról beszélt, hogy „nem balliberális zizegés” a rendezvény. Ezt demonstrálandó csatlakoztak ők jobboldali szervezetként a tüntetéshez.

Csepeli László, a Magyarországi Munkáspárt 2006 pécsi vezetője azt mondta, bízik benne, hogy sokan lesznek a demonstráción, mert ő személyesen sokat beszél a pécsiekkel, s nagy az elégedetlenség, az emberek korrupcióellenesek.

Benke Norbert egy hasonlattal élve azt mondta, a korrupció a társadalom szempontjából olyan, mint egy atomtemető, „lassan szivárog a mélyebb rétegekbe, s megmérgezi azt”.