Ausztria: kötelező lesz a védőoltás, 10+10 napos teljes lezárás jön

Az osztrák kormány arról határozott, hogy hétfőtől 10 napra a legszigorúbb lezárásokat vezetik be az ország teljes területén, és ha szükséges, további tíz napig maradnak majd a korlátozások. Emellett arról is döntés született, hogy 2022 február 1-től kötelezővé teszik a védőoltás felvételét mindenkinek.

A Telex számolt be az osztrák Krone híréről, amelyből kiderül, hogy november 22-től, azaz jövő hétfőtől Ausztria a legszigorúbb lezárásokat lépteti érvénybe. A teljes zárlat az oltottakra és az oltatlanokra egyaránt vonatkozik majd. Korlátozni fogják a ki- és beutazásokat, a közösségi helyek nyitvatartását, bezárják az éttermeket, boltokat, kulturális intézményeket, és az iskolákat is. Utóbbiak csak azért maradhatnak esetlegesen nyitva, hogy felügyeletet tudjanak biztosítani azon gyerekeknek, akik elhelyezését a szülők nem tudják megoldani.

Alexander Schallenberg kancellár úgy fogalmazott, hogy bár nem szerettek volna újabb korlátozásokat, de a járványadatok alakulása miatt szükséges volt a teljes zárlat elrendelése. Schallenberg azt is bejelentette, hogy február 1-től kötelezővé teszik mindenki számára az oltás felvételét.

– Bár a legújabb intézkedések növelték az oltási hajlandóságot, de még mindig nem kellő mértékben – mondta a kancellár. – Sokáig politikai konszenzus volt arról, hogy nem akarunk kötelező védőoltást, és azt is feltételeztem, hogy az embereket rá lehet venni az oltásra, a saját érdekük, a szeretteik, illetve a társadalom védelmében is. Azonban az oltásellenes propaganda és az álhírek túl sok embert buzdítottak az oltás mellőzésére. Ezért az a döntés született, hogy 2022. február 1-től általános védőoltási kötelezettség lesz.

A teljes lezárás első körben 10 napig lesz érvényben, de ha szükséges lesz, újabb tíz nappal meghosszabbítja majd azt az osztrák kormány. Sőt, az már most biztos, hogy az oltatlanokat a 20 nap letelte után is otthon fogják tartani, mindaddig, amíg fel nem veszik a koronavírus elleni védőoltást.