Ausztria limitálja a migránsokat

Évente legfeljebb százezer menekültet tud fogadni Ausztria, többet nem lehet ésszerűen elhelyezni – jelentette ki Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár az Ö1 rádió reggeli műsorában hétfőn.

hirdetés

Ha már sátrakat kell felállítani, az azt jelenti, hogy már a befogadási kapacitásának határaihoz jutott az ország – vélekedett az alkancellár, aki egyúttal az uniós határok mielőbbi védelmét is szorgalmazta. Mitterlehner leszögezte: a megoldással nem lehet várni februárig, hiszen márciusban érkezhet a menekültek következő nagy csoportja.
A néppárti politikus úgy vélte, hogy amely országok nem akarnak menekülteket befogadni, azokkal szemben növelni kell az uniós nyomást.

Az osztrák közszolgálati ORF politikai vitaműsorában vasárnap Werner Faymann hangsúlyozta, hogy határozott és egységes uniós intézkedések kellenek a menekültek számának csökkentésére. A kancellár szerint nem folytatható tovább az a gyakorlat, hogy egyedül Németország, Svédország és Ausztria fogadja be a menekültek nagy részét.
Faymann úgy vélte, a jövőben minden érkezőt a külső fogadó központokban kell regisztrálni, majd a menedékre jogosultakat az EU-tagállamok között elosztani. Ez azonban akkor működik, ha Európa-szerte egységesek a menekültügyi eljárások és az ellátások.

A kancellár korábban még arról is beszélt, hogy meg kell vonni azon országoktól az uniós támogatást, amelyek nem együttműködőek a menekültkérdésben.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) hétfői közlése szerint Ausztriának már mielőbb le kellett volna zárni határait a menekültek előtt. A frakcióvezető szerint mivel Ausztria elérte a befogadóképességének határát, a migránsokat mielőbb ki kellene toloncolni az országból.

A Zöldek pártja bírálta az alkancellár hétfői kijelentését, egyúttal szorgalmazta a törökországi, a jordániai és a libanoni menekülttáboroknál való segítségnyújtást, a menekültkérdésben nem együttműködő uniós országokkal szembeni intézkedéseket és az Ausztriába érkezők ellátásáról szóló átfogó terv elkészítését.

Az év végéig Ausztriának 15 ezer helyet kell teremtenie a menekültek fogadására, jelenleg 73 ezer kérelmezőt helyeztek el, vagyis több mint kétszer annyit, mint tavaly. Csaknem hétezren vannak olyanok, akik arra várnak, hogy átmeneti szálláshelyről befogadóközpontokba kerüljenek. A kormány az állami tulajdonban lévő ingatlanokban, az osztrák vasúttársaság (ÖBB), az autópálya-felügyelet vagy az erdőgazdaság telepein helyezné el a menedékkérőket.
2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be Ausztriában. A kormány 2015 végéig több mint 95 ezer benyújtott és mintegy 25 ezer elfogadott menekültkérelemmel számol.