Autonómok: kapkodás jellemzi a költségvetés előkészítését

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége szerint a kapkodás, a rögtönzés és a tárgyalásképtelenség jellemzi a kormány munkáját a jövő évi költségvetés tervezetének előkészítése kapcsán.

hirdetés

Borsik János, az érdekvédelmi szervezet elnöke szerdai, pécsi sajtótájékoztatóján azt mondta: a 2012-es büdzsé tervezete ingatag, bizonytalan, és nem előzték meg a szükséges egyeztetések.

Utalt rá, hogy az eddigi irányszámok alapján jövőre 0,2 százalékkal növekedne a belső fogyasztás, 1,5 százalékkal a foglalkoztatottak aránya. A szakértők többsége azonban azt jósolja, hogy a belső fogyasztás az áfaemelés okán nem nőni, hanem csökkenni fog, és a foglalkoztatással kapcsolatos várakozás sem reális, mert jelentős számban nem jöttek létre új munkahelyek, a minimálbér tervezett mértékű emelése pedig munkahelyek elvesztéséhez vezethet.

“Nem a minimálbér emelése ellen vagyunk, hiszen annak el kell érnie az átlagkereset 67 százalékát, csak jelezni kívánjuk, hogy az első Orbán-kormány idején történt legutóbbi drasztikus minimálbér-emelés 3,5 százalékos foglalkoztatás-csökkentést hozott” – közölte.

Hangsúlyozta: az autonómok szerint őszinte költségvetést kell készíteni 2012-re, a tervezésbe, egyeztetésbe pedig be kell vonni az érintett szervezetek, intézmények széles körét, továbbá a jelenlegi és a korábbi kormányok szakértőit is.
Borsik János szólt arról is, hogy a szakszervezeti szövetség elutasítja a Munka törvénykönyvének tervezett módosítását, mert azt támadásként értékeli a munkavállalók és a szakszervezetek ellen.

“A műszakpótlék eltörlésével, a szabadságok kiadásának megváltoztatásával, a munkaidő és a munkaidő alap növelésével, és egyebek mellett azzal, hogy a munkaközi szünet időtartama kikerül a munkaidőből, a dolgozók kiszolgáltatottabbak lesznek, és csökken a keresetük. A szakszervezeti tisztségviselőknél megszűnne a munkaidő-kedvezmény és a kiemelt munkajogi védelem” – mondta.

Borsik János szerint a tervezett módosítások rossz irányba hatnak, nemzetközi normákat sértenek, ami miatt európai uniós vizsgálatok és eljárások indulhatnak Magyarország ellen. “Ezért is követeljük, hogy a témában háromoldalú tárgyalásokra kerüljön sor” – fogalmazott a szakszervezeti szövetség elnöke.